ZBOGOM FORMULI 1

Schumacher: Bio bih ponosan da Vettel sruši moje rekorde

25.11.2012 u 12:48

Bionic
Reading

U oproštajnom intervjuu za Bild Schumacher je progovorio o svojim osjećajima vezanim uz povlačenje, kao i njegovom legitimnom nasljedniku Sebastianu Vettelu

Statistički najuspješniji vozač u Formuli 1 Michael Schumacher (43) danas će na Velikoj nagradi Brazila voziti svoju posljednju utrku u karijeri, 308. po redu. Onda će reći svoj drugi zbogom, prema njegovim riječima i konačni, nakon što se prvi put umirovio na kraju 2006. godine.

U oproštajnom intervjuu za Bild Schumacher je progovorio o svojim osjećajima vezanim uz povlačenje, kao i njegovom legitimnom nasljedniku Sebastianu Vettelu.

'Osjećaji zbog povlačenja ovog puta nisu tako intenzivni kao prije šest godina. Tada smo se borili za pobjede i postolja, a danas smo maksimalno osvajali neke bodove. Nisam se vratio u Formulu 1 da bi samo kružio već sam imao druge ciljeve. Stoga ću uživati u posljednjoj utrci u stupnju u kojem mogu uživati. Izvući ću najbolje iz toga i veseliti se onome što je preda mnom'.

Mislite li da ćete većini nedostajati?
Bio bih tužan da nije tako. Vjerujem i nadam se da će me se moji navijači sjećati po pozitivnim stvarima, čak i nakon povratka, iako stvari nisu ispale kako sam se nadao.

Ali to zasigurno nije bilo do vas...
Je i nije. Ne želim i ne mogu sebe isključiti iz rezultata ostvarenih u protekle tri godine. To nije moj stil i nisam takav karakter. Bio sam uključen u rad kao i svaki drugi član momčadi. Pobjeđujete i gubite zajedno.

Koji je bi glavni problem Mercedesa?
Sigurno aerodinamika. Nismo ju tijekom godina dovoljno razvijali poput drugih. I dalje ne znam što se tu može napraviti.

Da li je u Ferrariju bilo lakše riješiti probleme?
Ferrari je bio drugačiji. Drugo vrijeme, druga struktura, različite ljudske karakteristike. Ali tada je bila jedinstvena sinergija između Jeana Todta, Rossa Brawna, Roryja Byrnea i mene. U ovom trenutku u Mercedesu to nismo postigli.

Podvucimo liniju, kako gledate na posljednjih šest godina?
Prve tri godine nakon mojeg umirovljenja 2006. godine bile su olakšanje. Konstantna natjecanja, tenzije i koncentracija su me iscrpile. Više nisam imao energije ni motivacije.

Riječ dvije o Vettelu. Može li srušiti vaše rekorde?
Ne vidim zašto ne. Ima sve predispozicije. Talentiran je, brz, pametan i trenutno vozi za pravu momčad. Bio bih ponosan da ih sruši jer je on moj prijatelj.

Schumacher je vlasnik brojnih F1 rekorda. Među ostalima vlasnik je najvećeg broja naslova svjetskog prvaka (7), najvećeg broja uzastopnih naslova (5), kao i ukupnog broja ostvarenih pobjeda u karijeri (91).