po novu medalju

Sandra Perković uoči nastupa na SP-u otvorila dušu: Proživjela sam horor...

18.08.2023 u 14:15

Bionic
Reading

Svjetsko atletsko prvenstvo na rasporedu je od 19. do 27. kolovoza u Budimpešti, a Sandra Perković je, bez obzira na brojne probleme koje je imala, jedna od najvećih kandidatkinja za novu medalju

Naša najbolja atletičarka Sandra Perković vraćala se kući s medaljom sa svakog od posljednjih pet Svjetskih prvenstava - bila je zlatna 2013. u Moskvi i 2017. u Londonu, srebrna 2015. u Pekingu i lani u Eugeneu, dok je 2019. u Dohi osvojila broncu.

No, ove godine je zbog ozljeda koje su je snašle u pripremom periodu morala odgoditi početak sezone pa je dosad imala samo tri natjecanja, a najdalji hitac od 65,26 metara bacila je 15. lipnja na mitingu Dijamante lige u Oslu.

'Svako Svjetsko prvenstvo kod mene zauzima posebno mjesto u srcu. Naravno da mu se veselim kao i svakome dosad, posebno zbog okolnosti koje su se dogodile u posljednja četiri mjeseca. Zadnja dva tjedna bili smo u našoj dobro znanoj bazi Medulinu i ovim putem želim zahvaliti tamošnjim domaćinima na svemu što su nam omogućili, da se što bolje i kvalitetnije pripremimo za nadolazeće natjecanje i ostatak sezone', kazala je uoči odlaska na SP Sandra Perković te otkrila s kakvim se sve problemima borila proteklih mjeseci.

'Sad nakon dugo vremena mogu reći da sam dobro i da se veselim natjecanju, ali...', započela je Sandra te nastavila:

'Za mene i cijeli moj tim posljednja četiri mjeseca bila su izrazito izazovna, teška i naporna. Cijelu zimu smo se pripremali i sanjali velike stvari, ispunjavala sam ciljeve iz mjeseca u mjesec i bilo smo presretni, jedva smo čekali sezonu. No onda tik pred prvo natjecanje, počeo je naš horor. Četiri dana prije otvaranja sezone pred domaćom publikom na Mladosti, 29. travnja, ozlijedila sam se na posljednjem jakom treningu. Ruptura zadnje lože i tetive desne noge, više od 7 cm. Nisam mogla vjerovati, iskreno nisam ni znala što se dogodilo, samo sam osjetila užasan udarac i više nisam ništa mogla s nogom, ostala sam bez zraka i skoro sam se onesvijestila od boli.'

Ozljeda je bila teška...

'Magnetska rezonanca je pokazala rupturu, kako mišića, tako i tetive i odmah smo znali da je to jako ozbiljno. Nakon dijagnoze smo krenuli smo s terapijama i oporavkom. Hvala svima na strpljenju, vjeri, stručnosti i motivaciji, jer kada se nešto takvo dogodi, sportaš je u svakakvom stanju, nimalo dobrom ni fizički ni psihički', otkriva Sandra.

No, nedaćama tu nije bio kraj...

'Nakon četiri tjedna sam počela bacati disk iz mjesta, nakon pet sam lagano krenula i s bacanjima iz okreta i vježbama za noge. Ali, tijekom jednog treninga na kojem sam bacala disk sam se poskliznula i pala na skočni zglob desne noge, iste na kojoj mi se dogodila ranija ozljeda. Vjerojatno nije izdržala sile koje sam proizvela tijekom hica. To je bilo tri tjedna prije mitinga u Firenci. Vjerovala sam i željela se vratiti i bacati tamo, čak sam do posljednjeg trenutka bila na popisu za nastup, no na žalost, to nije bilo moguće. Štoviše, bilo je i više nego nerealno. Zadobila sam višestruke rupture ligamenata, mišića i tetiva skočnog zgloba i ta je ozljeda bila puno ozbiljnija i teža od prve iako sve do trenutka otkazivanja mitinga nisam toga ni bila svjesna. Firenca je bila prvo natjecanje u mojoj dugoj karijeri koje sam bila prisiljena otkazati i to mi je iznimno teško palo. No, znali smo da ne smijemo plakati za prolivenim mlijekom, nego moramo napraviti sve što je u našoj moći da popravimo štetu', prisjetila se svojih nesreća Sandra te je pozvala hrvatske navijače da dođu u Budimpeštu:

'Jako sam sretna što je SP u Budimpešti, naravno da će doći puno mojih prijatelja i obitelj, doći će oni koji su mi najveća podrška kada se svjetla reflektora ugase. Mislim da je ovo prilika za sve ljubitelje atletike jer autom mogu doputovati na SP i doživjeti nezaboravno iskustvo, te naravno bodriti sve naše sportaše.'

Za kraj je Sandra Perković imala poruku...

'Ovo je dosad moja najteža sezona, kako psihički tako i fizički, i manji je problem što me nema u medijima, veći je problem što nisam bila ni na proslavama rođendana, ni na ručkovima i večerama sa svojim prijateljima, što sam bila primorana sve to otkazati i fokusirati se na što bolji oporavak i spremanje za najveće natjecanje u ovoj predolimpijskoj godini. Nadam se da mi ni vi, ni moji prijatelji neće zamjeriti, te da ću uspješno opravdati svoj izostanak, ha-ha', zaključila je sjajno raspoložena Sandra.