NOVI POČETAK

Šampionka u čiji se spol sumnjalo udaje se za ženu i sprema za Rio

08.12.2015 u 09:50

Bionic
Reading

Bivša svjetska atletska prvakinja Caster Semenya zaručila se sa svojom djevojkom Violet Raseboya, a nakon torture koju je prošla u karijeri, nada se da će u Riju konačno stići do olimpijskog zlata...

Južnoafrička 24-godišnja trkačica prošla je pravu tortu nakon što je 2009. godine u Berlinu s lakoćom osvojila zlato na utrci na 800 metara. Iz krovne svjetske atletske organizacije javno se postavilo pitanje njezinog spola i našla se u skandalu za koji nije bila kriva.

Semenya je prošla pregršt pretraga, od kojih su mnogi izvedene ponižavajuće da bi se pokazalo da je žena kojoj je urođena viša razina testosterona, no nije manipulirala horminima poput nekih njezinih kolegica. Također su je blatili mediji diljem svijeta, ali iz svega je izašla jača.

Caster se ovih dana zaručila s djevojkom Violet Raseboya, što je na nekim portalima probudilo nove predrasude i povratak priče o spolu ove trofejne atletičarke, ali nju to sada više toliko ne brine.

Semenya je demantirala one koji su objavili da se svadba već dogodila te najavila kako ju sada zanima samo ozbiljan trening. Naime, posljednjih godina nestala je zbog ozljede koljena sa svjetskog vrha, ali situacija je sada puno bolja i Igre u Riju prilika su za ostvarenje onog što joj fali: olimpijskog zlata.

Doduše, na Igrama u Londonu prije tri godine osvojila je srebro, no pobjednica Marija Savina pod prijetnjom je doživotne zabranje nastupa zbog dopinga. U tom bi slučaju Semenya dobila naknadno zlato, no sigurno bi joj bilo puno draže osvojiti ga na stazi sljedeće godine, uz proslavu i himnu kako i priliči jednoj šampionki...