ČESTITKA, NE KOMENTAR

Sammire, sretan ti 26. rođendan!

23.04.2013 u 11:50

Bionic
Reading

Hrvatski reprezentativac Jorge Sammir Cruz Campos danas navršava 26 godina, a proslavu 'podebljava' i novi naslov prvaka za Dinamo. Što je iza njega, a što nudi budućnost?

Dragi Jorge,

Prije svega, sretan ti rođendan! Želim ti još puno sretnih godina i desetljeća, odličnih nastupa, trofeja, priznanja te uspjeha kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu. Ovom prilikom želim ti čestitati i na novom naslovu prvaka – već sedmom uzastopnom otkako si ovdje! Kao i svaki put dosad, trijumf tvog kluba bio je potpuno zaslužen, a tvoj doprinos u tom postignuću izuzetno je važan. Hvala ti na svemu što si nam pružio na terenu – ne samo ove, nego i svih prethodnih sezona u Dinamovom dresu.

Dragi Jorge, Sammire... Ti znaš da su neke od stvari koje su se svih ovih godina događale oko tebe izazivale kontroverze i da je često tvoj učinak bio pod posebnim povećalom medija. Ako je bilo nekorektnosti prema tebi, na tome se (barem u svoje ime) ispričavam. U specifičnim uvjetima zemlje koju si upoznao i prihvatio kao svoju novu domovinu ponekad si postajao laka meta i kolateralna žrtva za grijehe drugih, stvari za koje nisi bio niti si mogao biti kriv. Često je to bilo nepravedno prema tebi.

Priznat ćeš, siguran sam, da ni s tvoje strane nije sve uvijek bilo sasvim korektno i profesionalno – od onog otvorenog pisma u kojem si bivšeg hrvatskog izbornika i javnost indirektno optužio za rasizam, do tvojih noćnih lutanja zbog kojih su patili igra i imidž tvog kluba, ali ponajviše ti sam. Nadajmo se, međutim, da je sve to sada iza nas.


Dragi Jorge, domovine filho... Došao si k nama kao talentirani 19-godišnjak koji je nastupao za mlađe reprezentativne kategorije Brazila i bio sposoban odigrati na nekoliko pozicija u veznom redu, a s vremenom si se specijalizirao za ulogu 'desetke'. Dospio si do hrvatske reprezentacije i znam da u svakom nastupu imaš dodatni motiv – dokazati da ti je tu doista i mjesto. Želim ti da uspiješ u tome.

Danas slaviš svoj 26. rođendan: došao si u godine koje nijedan drugi aktualni hrvatski reprezentativac nije uspio dočekati u HNL-u. Osim toga, zadnjih je sezona tvoj klub, Dinamo, rijetko kojeg igrača uspijevao prodati u toj dobi – ako i jest, to nije bilo za velik novac ni velikom klubu. Neka tvoj slučaj bude iznimka i primjer drugima.

Sretan ti rođendan, dragi Jorge. Više od svega želim ti da sljedeći dočekaš na nekom drugom, sretnijem i manje stresnom mjestu. Negdje gdje možda nećeš imati već na jesen praktično osiguran naslov prvaka, ali nećeš morati ni trpjeti poniženja u europskim natjecanjima; negdje gdje će ti publika možda i skandirati.

Jedino što se nadam jest da ćeš i tada biti dovoljno dobar za hrvatsku reprezentaciju.