GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Sami Khedira bi išao u Brazil i s jednom nogom!

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

'Izgubio sam kontrolu, i previše emotivno uklizao', kaže Sami Khedira kad se prisjeti 15. studenog 2013. i utakmice s Italijom, na kojoj je nakon jednog starta iščašio desno koljeno i slomio ligamente. U normalnim okolnostima, dijagnoza u takvoj situaciji bi glasila: sezona je završena. No kad imate 27 godina, na vrhuncu ste karijere i naredne godine želite igrati na Svjetskom prvenstvu, ta dijagnoza ne vrijedi

Jens Kirschneck

izvršni je urednik magazina 11 Freunde, medijskog partnera 2014 World Cup Experts' Networka za Njemačku.

Već nekoliko minuta nakon starta, Khedira je bio pribran, hladan kao špricer. Na putu za bolnicu, nazvao je liječnika koji mu je operirao koljeno dok je igrao za mladu reprezentaciju, i zakazao operaciju narednoga dana. Potom je telefonirao šefovima Real Madrida, i javio im da sutradan pošalju klupske liječnike u Njemačku. Iste večeri u kolicima se dokotrljao na zabavu povodom 150. utakmice Joachima Löwa na čelu reprezentacije, a već sutradan, 16 sati nakon ozljede, bio je operiran.

Od tog trenutka, Khedira je cijeli život podredio jednom cilju – odlasku na Svjetsko prvenstvo. U tome mu je najveću podršku pružao upravo Löw, koji naglašava da su Khedirino iskustvo i osobnost 'nezamjenjivi'. Izbornik mu je obećao da će ga čekati koliko god treba, iako za Brazil uzima u obzir samo najspremnije igrače – iz tog razloga otpao je, primjerice, Mario Gómez. No, kad je riječ o Khediri, imate dojam da bi ga vodio i na jednoj nozi, ako treba.

On je, naime, Löwov ključni igrač. U momčadi koja se diči vrhunskom napadačkom darovitošću, on predstavlja vezivno tkivo između obrane i napada. Odlično čita igru, discipliniran je i savršeno provodi zamisli trenera. Zbog toga ga cijene i José Mourinho i Carlo Ancelotti – i kod njih igra ulogu nepretencioznog dirigenta. No budući da Nijemci nemaju ni Pirla ni Xavija, treba im barem Sami Khedira.

Sin Njemice i Tunižanina odrastao je na jugozapadu Njemačke, a kao igrač formirao se u Stuttgartovoj nogometnoj akademiji, gdje kodeks ponašanja propisujete da osoblje morate pozdravljati s 'Dobro jutro'. S juniorima Stuttgarta postao je prvak Njemačke, a prvu seniorsku utakmicu u Bundesligi odigrao je s 19 godina. Već s 20 ponovno je postao prvak, ovoga puta s prvom momčadi. 2010. uskočio je u njemačku reprezentaciju umjesto Michaela Ballacka i odigrao sjajno Svjetsko prvenstvo, u veznom redu izvrsno se nadopunjavajući s ofenzivnijim Bastianom Schweinsteigerom. Potom je prešao u Real Madrid, i cementirao mjesto u njemačkoj reprezentaciji – sve do ozljede.

Oporavku je pristupio baš kao i cijeloj karijeri – disciplinirano i posvećeno. Na nekoliko tjedana povukao se u kliniku u bavarskoj šumi. Nije dopuštao prijateljima da ga posjećuju, samo je radio, radio i radio. 'Tijekom tog perioda, upoznao sam sebe puno bolje, pronašao mentalnu snagu za oporavak, ali postao svjestan i svojih slabosti', kaže Khedira. Kojih slabosti, zapita se čovjek?

11. svibnja, šest mjeseci nakon ozljede u Milanu, Khedira se vratio u momčad Reala – za takvu ozljedu to je gotovo nemoguće. Dakako, to ne znači da će na Svjetskom prvenstvu biti u top formi, i izdržati napor od mogućih sedam utakmica. No, kako smo već zaključili, Löw bi ga vodio i na jednoj nozi. A sad, simbolički rečeno, bar ima jednu i pol.

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Network

Njemačka