crno-bijeli spektakl

Šahisti rekorderi; iscrpljujuća borba za naslov svjetskog prvaka trajala je punih 20 dana

29.11.2018 u 13:06

Bionic
Reading

Norvežanin Magnus Carlsen po treći puta obranio je naslov svjetskog šahovskog prvaka. Nakon 12 remija u regularnom tijeku dvoboja s Amerikancem Fabianom Caruanom u Londonu, Carlsen je uvjerljivo trijumfirao u doigravanju ubrzanim tempom...

Dvoboj za titulu svjetskog prvaka u šahu između Norvežanina Magnusa Carlsena i Amerikanca Fabiana Caruana napokon je okončan.

Dečki su 'u ring' ušli 9. studenog, branitelj titule Magnus Carlsen bio je veliki favorit, a finale s Fabianom Caruanom je 'ugovoreno' na 12 partija. Nitko nije očekivao da će se finale odužiti, očekivalo se kako će norveški velemajstor naslov prvaka obraniti bez većih problema u prvih nekoliko partija. No, situacija se zakomplicirala.

I to se toliko zakompliciralo da su Carlsen i Caruana srušili rekord odigravši u 20 dana čak 12 remija! Samim time su srušili rekord, a pobjednik je odlučen u dvoboju 'pripetavanja' od 4 partije na 25 minuta po igraču uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza.

Na kraju ove sage u šahovskom 'tie-breaku' slavio je Carlsen 3:0 te je ukupnim rezultatom 9:6 obranio titulu prvaka.

U prvoj partiji elegantno je kaznio Caruanu za preambicioznu igru u otvaranju. Najprije je pokvario njegovu pješačku strukturu, a onda prešao u nadmoćnu topovsku završnicu s pješakom više, koju je besprijekornom tehnikom pretvorio u pobjedu.

U drugoj partiji u finom kombinacijskom stilu odbio je preuranjeni napad Amerikanca i u protunapadu ga stavio pred nerješive probleme. U trećoj partiji je rano stvorio pješački majoritet na daminu krilu i njegovim napredovanjem primorao Caruanu na predaju.

Ovom pobjedom Carlsen je produžio svoju vladavinu na svjetskom tronu započetu pobjedom nad Viswanathanom Anandom 2013. godine. Ovo mu je treća obrana titule prvaka - nakon pobjede nad Anandom 2014., bio je uspješan i u meču s Rusom Sergejem Karjakinom 2016. godine.