na rubu katastrofe

Rusiji prijeti olimpijska blamaža kakvu nije doživjela više od stotinu godina!

19.02.2018 u 16:53

Bionic
Reading

Ruska olimpijska reprezentacija nema pravo nastupa pod svojom zastavom u Pjongčangu, a nakon deset dana Igara još uvijek nije osvojila niti jednu zlatnu medalju. Ako tako ostane do samog kraja, dogodit će se to po prvi put nakon Stockholma 1912. godine...

Rusija na Igrama u Koreji proživljava pravu noćnu moru. Ne samo što je zbog dokazanog sustavnog dopingiranja sportaša ostala bez nastupa svojih reprezentativaca pod državnom zastavom, a osvajač bronce u curlingu uspio je pasti na doping testu i ove nedjelje, već su i rezultati definitivno ispod očekivanja.

  • +4
ZOI 2018., hokej na ledu, Slovenija - Rusija Izvor: Profimedia / Autor: N. N. / Profimedia

Naime, Rusi nikad u svojoj povijesti nisu na zimskim olimpijskim igrama otišli kući bez ijedne osvojene zlatne medalje, a to im ovaj put prijeti. Nakon deset dana Igara još uvijek su na nuli po pitanju najsjajnijih kolajni i polako im ponestaje kandidata koji bi mogli spasiti situaciju.

Uoči početka olimpijske smotre Rusiji su predviđali samo dvije zlatne medalje, što bi bilo najmanje na zimskim igrama u povijesti, no jednu su prognozirali Ustjugovu koji je u zadnji čas izgubio pravo na nastup u skijaškom trčanju zbog navodne uključenosti u sustavno dopingiranje na prethodnim Igrama u Sočiju pa je bilo jasno da prijeti još veća katastrofa. Još nekoliko jakih aduta doživjelo je sličnu sudbinu, ali svejedno je čak 168 njih došlo u Pjongčang. Zasad su osvojili tri srebra i osam bronci.

Rusiji bi najdraže bilo prekinuti sušu u hokeju na ledu, omiljenom sportu u kojem je njezina reprezentacija u četvrtfinalu, no na putu do zlata još je puno opasnih prepreka.

Ako Rusi ostanu bez ijednog zlata bit će to prvi put još od carskog doba i 1912. godine, odnosno ljetnih Igara u Stockholmu na kojima je njihovih 158 sportaša osvojilo dva srebra i tri bronce.

Zanimljivo, zadnji put kad je nastupala pod neutralnom zastavom u Barceloni 1992. godine zajedno s drugim bivšim članicama SSSR-a osvojila je 45 zlatnih, 38 srebrnih i 29 brončanih medalja.