hokej na ledu

Rusi nakon raspucavanja penala do prilike za obranu zlata; Finci zaustavili Slovake pred povijesnim uspjehom

18.02.2022 u 17:39

Bionic
Reading

Hokejaši na ledu Rusije i Finske igrat će u nedjelju u finalu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Hokejaši Finske izborili su plasman u finale olimpijskih igara nakon što su u prvom polufinalnom susretu u Pekingu pobijedili Slovačku sa 2:0 (1:0, 0:0, 1:0), dok su Rusi boljim raspucanjem penala pobijedili Švedsku s 2:1 (0:0, 1:0, 0:1; 1:0).

U vrlo tvrdoj utakmici u regularnom dijelu pali su dva gola, a oba su došla nakon dekoncentracije i greške obrane. Prvo je početnim sekundama druge četvrtine Anton Slepišev pogodio za vodstvo Rusa, a Šveđanima je izjednačenje donio Anton Lander (47).

Nakon produžetka nije bilo golova, pa se pristupilo penalima u kojima su za Šveđane pogodili Wallamark i Nordstrom, a za Ruse Gusjev, pa je u petoj seriji zadnji penal pucao Jakovljev. Da je promašio Šveđani bi otišli u finale, no Jakokvljev je svladao Johansonna i produžio neizvjestnost. U osmoj seriji tek 20-godišnji Arseni Gritcjuk je pogodio za veliko slavlje branitelja naslova Rusa.

Rusima je zlato iz Pjongčanga jedino od 1992., a 1998. u Naganu su igrali finale, koje su izgubili od Čeha.

Ogled Finske i Slovačke je bio izjednačen, na koncu su presudile sitinice. Slovaci su čak imali udarac više, 28, a Finci 27.Finska je povela u 16. minuti golom Sakarija Manninena, a pobjedu je potvrdila pogotkom Harrija Pesonena 39 sekundi prije kraja susreta. Ponovo je odličan bio finski vratar Harti Sateri koji je sakupio 28 obrana.

Finska nikada nije osvojila olimpijsko zlato, ima dva srebra i četiri bronce.

Prije 16 godina na ZOI u Torinu Finci su u finalu izgubili od Švedske sa 2:3, dok su 1988. u Calgaryju u finalnoj skupini bili drugi iza SSSR-a premda su u međusobnom susretu bili bolji od Zbornaje sa 2:1.

Slovacima pak ostaje nada da će u susretu za 3. mjesto osvojiti prvu olimpijsku medalju. Do sada im je najveći uspjeh četvrto mjesto iz Vancouvera 2010. Za Slovačku je nastupio hrvatski hokejaš Mislav Rosandić.

U subotu u 14 sati igraju za broncu Slovačka i Švedska, a u nedjelju u 5 sati ujutro finale Rusija i Finska.