prvenstvo Centralne Azije

Rusi ipak napuštaju Uefu; njihova nogometna reprezentacija igrat će prvenstvo drugog kontinenta

15.03.2023 u 12:24

Bionic
Reading

Od početka sukoba u Ukrajini, nogometna reprezentacija i klubovi iz Rusije, kao i većina sportašica i sportaša iz ove zemlje, nalaze se pod sankcijama. Rusi su nezadovoljni ovakvim odlukama, uvjereni su da sport i sportaši ne bi smjeli ispaštati zbog politike. No, FIFA i UEFA, čelne organizacije svjetskog i europskog nogometa su ostale neumoljive...

Već neko vrijeme Ruski nogometni savez (RFS) aktivno traži rješenje kako bi klubovi i reprezentacija 'probili' blokadu. I dalje je jedna od opcija da Rusija napusti Uefu i pridruži se Azijskoj nogometnoj federaciji (AFC), no to bi bio težak financijski udarac za klubove.

Rusi i dalje aktivno pregovaraju s Uefom i čine sve kako bi se izbjegao najgori scenarij, ali u isto vrijeme rade na što boljem povezivanju s AFC-om.

Tako je sada objavljeno kako će ruska nogometna reprezentacija napokon odigrati službenu utakmicu! Posljednju su Rusi igrali na Poljudu protiv Hrvatske u kvalifikacijama za plasman na SP u Katru. Bilo je to 14. studenog 2021. godine, a nakon toga je 'zbornaja' odigrala tek nekoliko prijateljskih susreta u kojima su joj protivnici bili nogometni 'velikani' poput Tadžikistana, Uzbekistana i Kirgistana.

Sad je potvrđeno kako će Rusija sudjelovati na Prvenstvu Centralne Azije, na kojem se natječe osam reprezentacija. Na turniru CAFA tako će uz Rusiju igrati Iran, Uzbekistan, Kirgistan, Tadžikistan, Afganistan i Turkmenistan, dok će osma reprezentacija biti poznata u sljedećih mjesec dana nakon što organizatori odluče kome će dodijeliti pozivnicu.

Turnir će se igrati od 9. do 21. lipnja 2023. godine, pa bi to značilo da će Rusija nakon godinu i po dana napokon odigrati službenu utakmicu.