Mirko Bašić za tportal

Rukometna legenda o odluci Červara i Šole: U svojoj dugoj karijeri nisam vidio ništa slično!

17.01.2018 u 11:31

Bionic
Reading

Legendarni reprezentativac i bivši trener golmana u nacionalnoj momčadi Mirko Bašić za tportal je prokomentirao igru Hrvatske na Europskom prvenstvu s naglaskom na naše golmane i uzroke njihove promjenjive forme

U prva tri susreta hrvatska rukometna reprezentacija upisala je dvije pobjede (Srbija i Island) i poraz (Švedska), ali te tri utakmice razotkrile su najveći naš problem – loše golmane.

Od početka turnira kao prvi golman određen je Mirko Alilović, kao nominalno drugi Ivan Stevanović, a treći ili bolje rečeno pričuvni Ivan Pešić. No hrvatski izbornik Lino Červar i njegov suradnik Vlado Šola, nekada sjajni golman, odlučili su se napraviti tzv. šok terapiju. Naime, kao što je poznato, naš prvi golman Mirko Alilović je uoči utakmice protiv Švedske doznao da se seli na tribine, a razlog je to da je imao svega šest obrana u prva dva ogleda. No nije tajna to kako ni ostala dva golmana ne briljiraju, a tome u prilog ide loš postotak obrana te NULA obranjenih sedmeraca (0-9).

Mirko Bašić, koji već godinama nije aktivan u rukometu i bavi se privatnim biznisom, nije propustio doći u Split kako bi bodrio Hrvatsku. No posebnim očima ipak gleda ono što se događa oko naših golmana. Na pitanje može li lutanje oko izbora prvog golmana i njihova loša forma utjecati na ostatak momčadi 57-godišnji Bašić kaže:

'Naravno da sve što ste spomenuli itekako može utjecati na ostatak momčadi. Evo, zamislite situaciju kada cijela obrana pogriješi jer se krivo postavila i golman to ispravi svojom obranom. Iz iskustva znam kako to ostatku momčadi daje neku dodatnu energiju i volju za boljom igrom. No isto tako za svaku momčad zna biti opasno kada obrana gine gotovo minutu, sve napravi savršeno, a golman prima golove s deset metara u svoj kut. Tako nešto itekako psihološki može utjecati na ekipu', mirnim glasom rekao je Bašić koji je u svojoj bogatoj igračkoj karijeri između ostalog u dresu reprezentacije bivše Jugoslavije osvojio olimpijsko zlato 1984. te svjetsko zlato 1986.

Možete li prokomentirati promjenu golmana već u trećem kolu turnira i slanje na tribine nominalno naše jedinice Mirka Alilovića?

'U svojoj dugoj karijeri ne sjećam se nečeg sličnog i moram priznati kako se na svim velikim turnirima na kojima sam igrao, i na kojima smo osvajali medalje, od početka znalo tko je broj jedan, tko je broj dva i tko je treći golman koji u pravilu gotovo nikad nije igrao. Kao bivši golman mogu reći da su golmani posebne biljke, kako ja to volim reći, te kako ovakvi potezi itekako utječu na njihovu psihu.'

Za kraj nas je zanimalo što se može očekivati od naših golmana u drugoj fazi turnira, gdje nas redom čekaju Bjelorusija, Norveška i Francuska, i kako odrediti tko je naša jedinica?

'Kada sam bio zadužen za golmane u reprezentaciji, ja sam bio taj koji je imao slobodu odlučivanja tko je u najboljoj formi. Dakle na izborniku Červaru i njegovom treneru golmana Šoli je ta važna odluka. Formula za dizanje forme golmana je jednostavna, to se postiže odnosom prema njemu i statusom. No kao stručnjak morate dobro znati procijeniti bori li se taj golman za status ili ga trebaš stalno gurati da taj status izbori. Ako u momčadi imaš golmana koji voli znati da je prvi i voli se osjećati sigurnim, tj. kada se ne zamara time da će zbog pogreške biti zamijenjen, onda se to često pokaže kao pun pogodak i može biti puno bolji i sigurniji kako turnir odmiče', rekao je Bašić, dodavši usput kako je 'kod svih golmana najveći problem to što se svaka greška vidi i, za razliku od svih drugih pozicija, to se ne može sakriti.'

  • +21
Hrvatska - Švedska, 3. kolo Eura 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL