SREBRNE ŠVEĐANKE

Rukometašice traže iskupljenje na SP-u

08.12.2011 u 15:12

Bionic
Reading

Porazom od Danske (19:23) hrvatske rukometašice otežale su si put prema četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Brazilu

Teži put donosi u osmini finala, u utakmici na ispadanje, Francusku, Rumunjsku ili Brazil. Naravno da bi lakše u osmini finala bilo igrati protiv Tunisa ili Japana, ali da se to dogodi, moramo biti prvi u skupini. Nade još ima. Treba danas (23 sata po srednjoeuropskom vremenu) pobijediti Švedsku sa što većom prednošću.

'Kakva razlika golova? Bit ću sretan pobijedimo li samo s pogotkom prednosti', istaknuo je Vladimir Canjuga, izbornik hrvatske reprezentacije.

Dobra je vijest da smo do sada na velikim natjecanjima svaki put pobjeđivali Švedsku. I to četiri puta na europskim prvenstvima. Loša je vijest što je ta Švedska lani na europskom prvenstvu igrala finale. Iz tog je sastava u Brazilu 12 igračica.

'Moramo zaboraviti poraz od Danske i usredotočiti se na utakmicu sa Švedskom. Ne vjerujem da dvaput možemo igrati onako loše kao protiv Danske. Vjerujem da smo kvotu promašenih zicera i izgubljenih lopti potrošili u igri s Danskom', rekla je Andreja Penezić, drugi strijelac prvenstva nakon tri odigrane utakmice i prva blokerica.

Zanimljivo je da je Švedska krivac što Hrvatske nije bilo na velikim natjecanjima od 1998. do 2003. godine. Naime, u kvalifikacijama za EP 1998. godine izgubila je od Švedske u gostima (24:19), a nakon te utakmice ondašnji izbornik Nenad Šoštarić kipio je od bijesa.

'Takvu sudačku krađu nisam u životu vidio i vjerujem da više nikad i neću', govorio je tada.

Ova generacija počela je svoj put na velikim natjecanjima 2005, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Tako da već šest godina čekamo njezin bljesak. Prosjek sastava je 26,1 godina i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu treba biti kruna. Istina, dvaput smo bili blizu polufinala na europskom prvenstvu, jednom nam je nedostajao pogodak, jednom bod da bismo se plasirali među četiri.