ht prva liga

Rijeka večeras gostuje kod Dinama na Maksimiru; evo gdje možete gledati derbi kola

02.09.2018 u 10:35

Bionic
Reading

Dinamo i Rijeka veliki derbi dočekuju u različitim raspoloženjima. Iza momčadi s Rujevice je turbulentnih desetak dana u kojima se čak i nagađalo kako trener Kek želi napustiti momčad. Dinamo nije uspio izboriti Ligu prvaka, no ostaje mu utjeha u Europskoj ligi, a 'modri' su i u puno boljoj formi bez obzira na brojne ozljede. Derbi se igra od 21 sat uz prijenos na Arenasport 3

Dinamo nije uspio izboriti novi plasman u grupnu fazu Lige prvaka iako je momčad Nenada Bjelice imala odličan rezultat s gostovanja u Švicarskoj, te rani pogodak na uzvratu u Maksimiru. Hajrović je već u sedmoj minuti razveselio pune maksimirske tribine, no švicarski je prvak preko svog najboljeg igrača Hoaraua u samo dvije minute sredinom nastavka dva puta uspio savladati Zagorca. Za veliki uspjeh Dinamu je trebala i mala doza sreće, no ona je ovaj put izostala budući da se kapetan Ademi ozlijedio već u prvom poluvremenu, dok je Leovac koji je skrivio jedanaesterac iz kojeg su Young Boysi izjednačili veći dio utakmice igrao lakše ozlijeđen. Igrat će Dinamo u atraktivnoj skupini Europske lige, a u prvenstvu se od Bjelice i njegovih igrača ponovno očekuje osvajanje naslova prvaka.

Bjelica nema mnogo vremena za žaljenje zbog europskog poraza jer je pred njim prvenstveni derbi.

'Nakon bolnog poraza momčad se oporavila. Dobro smo radili na treninzima i regenerirali se, te spremni dočekujemo Rijeku. Želimo nastaviti pobjednički niz u prvenstvu. Vjerujem da moja momčad može preskočiti ovu prepreku. Rijeka je ozbiljna momčad s ozbiljnim trenerom i vrlo dobrom organizacijom kluba. Pred nama je težak zadatak, no vjerujem kako ćemo na kraju utakmice mi slaviti', kazao je trener 'modrih'.

Poraz od Young Boysa ostavio je traga na brojnim igračima, a Bjelica zbog ozljeda neće moći računati na beka Leovca, defenzivnog veznjaka Ademija, te na krilnog napadača Oršića koji je otkriće Dinamovog otvaranja nove sezone. Treninzima se nakon oporavka od ozljede vratio vratar Livaković, no očekuje se da će među vratnicama ponovno biti Zagorac.

  • +11
Liga prvaka, 4. pretkolo: Dinamo - Young Boys Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Rijeka je imala idealan ždrijeb kvalifikacija za Europsku ligu, no Kekova je momčad iznenađujuće posrnula na prvoj prepreci. Norveški Sarpsborg uspio je eliminirati Rijeku iako se radi o debitantu u europskim natjecanjima, a taj je neuspjeh očito utjecao na atmosferu u momčadi jer Rijeka u posljednjim prvenstvenim susretima djeluje neuvjerljivo. Nakon podjele bodova s Hajdukom momčad Rijeke uspjela je preokretom doći do pobjede nad slabim Rudešom, a u prošlom je kolu pred svojim navijačima osvojila tek bod u lokalnom derbiju s Istrom. Obrana Rijeke radila je početničke pogreške, a trener Kek nije krio ljutnju viđenim na terenu. Uz sve to se odlučio i malo 'odmoriti', otišao je na nekoliko dana u Maribor te se nagađalo kako razmišlja i o odlasku iz kluba! No, strasti su se brzo smirile...

A sad je pred Kekom susret s najjačom ekipom Hrvatski Telekom Prve lige.

  • +12
Rudeš - Rijeka, 4. kolo HT Prve lige, 2018/19. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

'Uvijek kada Rijeka odlazi u Maksimir osjećaji su miješani. Dinamo je dobro krenuo u novu sezonu i bio je na rubu ulaska u Ligu prvaka, a još jednom im mogu čestitati na plasmanu u skupinu Europske lige. Nama preostaje razmišljanje o kvaliteti naše igre i našoj boljoj prezentaciji. Moramo biti bolji, odlučniji i hrabriji. Dinamo je u Maksimiru protiv svakog suparnika favorit. Nama je ovo dobra prilika da pravom prezentacijom naglasimo što bi se trebalo očekivati od Rijeke. Tražim reakciju od igrača. Već nekoliko im dana govorim o Dinamu. Nisam htio opterećivati igrače onim što je bilo, jednostavno se moramo bolje prezentirati na travnjaku', kazao je Kek uoči derbija na Maksimiru.

Nakon utakmice s Istrom zaiskrilo je između Keka i stopera Punčeca zbog čega je iskusni branič suspendiran, no sam Kek rekao je prilikom najave susreta s Dinamom kako je su njih dvoje razgovarali i da tu više problema nema. Očekivalo se da će krajem prijelaznog roka stoper Župarić napustiti klub, no on je ostao na Rujevici. Upitno je hoće li Župarić zaigrati protiv Dinama budući da ima virozu, baš kao i veznjak Pavičić, te krilni napadača Kvržić. Proteklog tjedna na treninzima Rijeke nije bilo ni krilnog napadača Acostyja koji je ozlijedio Ahilovu tetivu.

Hrvatska 1. liga

Slaven Belupo-Hajduk1:1
Osijek-Lokomotiva2:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Osijek641113
2.Dinamo Zagreb541013
3.Rijeka532011
4.Lokomotiva631210
5.Gorica52127
6.Inter Zaprešić52127
7.Slaven Belupo50414
8.Hajduk60424
9.Istra 196150232
10.Rudeš60151

Sljedeće utakmice

2.9.Istra 1961-Gorica
2.9.Dinamo Zagreb-Rijeka
8.9.Slaven Belupo-Inter Zaprešić
14.9.Inter Zaprešić-Istra 1961
15.9.Hajduk-Rudeš