PALA JE ŽILINA

Rijeka uz muku do povijesnog uspjeha

08.08.2013 u 19:25

Bionic
Reading

Nogometaši Rijeke plasirali su se u posljednje kolo kvalifikacija za Europsku ligu. Nakon pobjede u prvoj utakmici (2:1), Rijeka je u uzvratu remizirala 1:1 i tako ušla u play off Europske lige

Rijeka i njezin trener Matjaž Kek iz Žiline se vraćaju s povijesnim uspjehom. Riječani su se dočepali posljednje stepenice kvalifikacija za Europsku ligu zahvaljujući remijem u uzvratu sa Žilinom. Dok je na Kantridi Rijeka bila bolje 2:1, u uzvratu odigranom u četvrtak bilo je 1:1, što je bilo dovoljno za prolaz hrvatskog predstavnika

Cijelo prvo poluvrijeme Rijeka je odigrala dosta slabo. Nije ni Žilina bila pretjerano atraktivna, no ostaje činjenica kako su domaćini praktički cijelo prvo poluvrijeme dominirali i držali riječku obranu u stalnoj napetosti. Već u trećoj minuti trener Kek je imao razloga da povikne na svoje igrače jer je prvo Akakpo glavom tukao pored gola, da bi zatim i Majtan neometan s desetak metara pucao, ali i on neprecizno.

Domaćini su nastavili s napadima, pa je tako u 15. minuti Žilina imala vrlo dobru priliku, i to Mihalik koji je dobio upotrebljivu loptu u prazan prostor, ali na svu sreću akciju je odlično pratio golman Vargić te je na vrijeme istrčao i spriječio gol.

Do kraja prvog dijela gledali smo rastrganu igru s obje strane gdje nijedna momčad nije stvorila iole ozbiljniju akciju. Tek je pri samom kraju prvog dijela Benko malo opasnije zaprijetio udarcem s vrha šesnaesterca, ali je domaći golman Dubravka lijepo obranio njegov udarac.


Riječani su sve riješili početkom drugog dijela. Nakon jedne lijepe akcije u 50. minuti, lopta je došla do Pokrivača koji je s 20 metara neometan pogodio neobranjivo za domaćeg golmana. U tom trenutku Žilina je za prolaz morala postići tri gola i to se na kraju ispostavilo kao nemoguća misija za domaće nogometaše.

Vrijeme je prolazilo, pa su se tako i Kekovi nogometaši pomalo opuštali i sve bolje igrali. Rijeka je s vremenom smirila igru, dok su domaćini pokušali na sve načine zakomplicirati situaciju na terenu, no ovog puta na golu Rijeke je stajao izvrstan Vargić koji je branio svaki imalo opasniji udaraca domaćih nogometaša.  Žilina je u 89. minuti golom Mihalika uspjela izjednačiti i držati Rijeku u neizvjesnosti u preostalom vremenu, no iako su domaći nogometaši dali sve u napad ne bi li u posljednjim trenucima napravili preokret, visila je Rijeka u posljednjim trenucima utakmice, no uspjela se obraniti i osigurati prolaz.

Žilina – Rijeka 1:1
Strijelci: 0:1 Pokrivač (50'), 1:1 Mihalik (89')

Žilina: Dubravka, Hučko (od 82. Ricardo Nunes), Akakpo, Vavro, Mabouka, Pečovsky, Škvarka, Paur (od 66. Bello), Majtan, Pich (od 66. Jelić), Mihalik
Rijeka: Vargić, Škarabot, Knežević, Tomečak, Marić, Alispahić (od 77. Močinić), Maleš, Pokrivač, Jugović (od 20. Kvržić), Benko Sharbini (od 60. Zlomislić)