čudo na rujevici

Rijeka posve zasluženo izbacila Dinamo i ostala u prilici braniti naslov pobjednika Kupa

05.02.2020 u 18:52

Bionic
Reading

Rijeka i Dinamo ove su srijede na vjetrovitoj Rujevici igrali zaostalu utakmicu četvrtfinala hrvatskog nogometnog kupa, a nakon koje je Rijeka upisala pobjedu 1:0 te izborila polufinale odnosno ostala u prilici braniti naslov osvojen prošle godine

Nakon prvog kola nastavka sezone, ali i uz činjenicu da je Rožmanova momčad bila više oslabljena zbog ozljeda i izostanaka, mnogi su ulogu favorita namijenili Dinamu.

No na terenu, posebice u prvih 45 minuta dok je Rijeka napadala 'niz vjetar', odnosno prema južnom golu, Rijeka je djelovala opasnije.

Doduše, s obzirom na vremenske prilike i nemogućnost kontroliranja lopte, dobrih akcija i tečne igre baš i nismo vidjeli previše, pa prigode možemo nabrojati na prste jedne ruke.

  • +26
Četvrtfinale Kupa, Rijeka - Dinamo, 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

I baš prvu, koju je u 16. minuti bijegom po desnom krilu 'zakuhao' Daniel Štefulj, Rijeka je pretvorila u pogodak. Naime, nakon Štefuljova ubačaja, pred Livakovićem je ostao Antonio Mirko Čolak, koji se samo naklonio i ispod ruke reprezentativnog golmana poslao loptu u mrežu za vodstvo 1:0.

Dinamo je pokušavao kombinirati, ponekad se i ukazala kakva prilika, a najbolju je u 19. minuti imao Bruno Petković. On je nakon ubačaja s lijeve strane ostao usamljen pred golmanom Pandurom, ali njegov je udarac glavom otišao pokraj gola.

Rijeci je vodstvo omogućilo veću gustoću u obrambenom dijelu, a prema naprijed prijetnje iz kontranapada. I jednu takvu opet su imali u 28. minuti, kada je Stojanović u zadnji tren uspio ispred Čolaka izbaciti loptu u korner.

U završnici prvog dijela Rijeka je imala još dvije velike prigode. Prvu je domaćinima osigurao Perić, neopreznim vraćanjem lopte prema Livakoviću, a koju je skoro dostigao Čolak, a onda je u sudačkoj nadoknadi Andrijašević uspio ući u 16-erac 'modrih', ali je njegov udarac otišao pokraj vratnice.

S promjenom strana na poluvremenu, Dinamo je bio taj koji je u nastavku imao pomoć vjetra. No, prvi su u drugom poluvremenu zaprijetili domaćini. Točnije, Tibor Halilović koji je opasno pucao s 20-tak metara, a lelujava lopta zadala je i problema Livakoviću. Ipak, rezultat se nije promijenio.

Dinamo je prvu prijetnju imao u 54. minuti kada je centaršut Kadziora, potpomognut jakim vjetrom promijenio smjer te krenuo prema golu. Ipak, golman Ivor Pandur je bio oprezan i uspio je loptu iščupati ispod vratnice.

Tri minute kasnije, nakon ubačaja Oršića iz kuta, u dva je navrata Petković pokušao zahvatiti loptu, ali nije bilo baš uspješno.

U 62. minuti Mislav Oršić opet je stavio golmana Rijeke u probleme, ali mladi se golman postavio na najbolji mogući način.

Trener Bjelica odlučio je mijenati svoj sastav te je umjesto neprimjetnog Majera na teren poslao Marija Gavranovića.

U 70. minuti moglo je biti riješeno pitanje pobjednika. Rijeka je sjajno preko Halilovića krenula u kontru, nadovezao se i Andrijašević, ali je udarac Štefulja otišao tek koji centimetar od gola.

Bjelica jedino što je mogao napraviti bila je nova promjena. Umjesto Kadziora na terenu se pojavio Izet Hajrović. Odgovor Rijeke bio je ulazak Acostyja umjesto Lončara.

Posljednji pokušaj Bjelice da trgne svoju momčad bio je ulazak Ćužea umjesto Leovca, ali ni takav - napadački orijentirani Dinamo, nije uspio stvoriti niti jednu ozbiljniju priliku a kamoli zabiti gol.

Prema tome, Rijeka je izborila polufinale kupa, a kojeg će 18. ožujka igrati na Rujevici protiv Osijeka. Drugi polufinalni par čine Slaven Belupo - Lokomotiva.