nova uloga

Repeša u glavu: Puno toga moramo posložiti u struci, ne samo u nacionalnim vrstama

20.07.2023 u 15:52

Bionic
Reading

U opatijskom hotelu Ambasador održana je konferencija za medije Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) na kojoj je predstavljen novi sportski direktor Jasmin Repeša, a tema konferencije bila je i najava nadolazeće pretkvalifikacijske utakmice s Luksemburgom.

Konferencija je otvorena tužnom viješću kako je košarkaški velikan Mirko Novosel preminuo.

"Nažalost, ne otvaramo press konferenciju s lijepim stvarima, preminuo je velikan hrvatske košarke Mirko Novosel. Iskrena sućut njegovoj obitelji. O njemu je suvišno pričati, bio je u svakoj pori hrvatske i europske košarke, a i svjetske. Jedan veliki gubitak, njegova djela će ostati zauvijek upisana u knjigama i sjećanjima nas koji živimo košarku," naglasio je glavni tajnik saveza Josip Vranković.

Sućut Novoselovoj obitelji izrazio je i novi sportski direktor Jasmin Repeša.

"Iskoristio bih priliku da izrazim sućut obitelji Novosel za smrt našeg Mirka. Imao sam čast surađivati sa njime i veliku sreću jer je neprocjenjivo takvog košarkaškog lumena imati kraj sebe," kazao je Repeša, dok je izbornik Josip Sesar dodao: "Izražavam sućut obitelji, ovo je veliki gubitak za cijelu Hrvatsku i košarku jer je istinski velikan. Veliki čovjek koji je puno napravio za sport i košarku, zaista veliki gubitak," kazao je Sesar.

Repeša je dodao i kako je "lijep osjećaj vratiti se u reprezentaciju".

  • +2
Opatija: Konferencija za medije HKS-a uoči utakmice s Luksemburgom, predstavljen Jasmin Repeša - novi sportski direktor Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

"Lijep je osjećaj vratiti se u reprezentaciju i vratiti se u bilo koji dio nacionalne vrste. Pristao sam prihvatiti se posla koji je dosta zahtjevan i puno toga moramo posložiti u struci. Ne samo u nacionalnim vrstama, nego i u klupskim programima kako bi napravili jedan zaokret. Međutim, sa svojim iskustvom, znanjem i autoritetom u košarci mislim da mogu pomoći da krene nabolje," kazao je Repeša koji će na poziciji sportskog direktora naslijediti Aleksandra Petrovića.

Repeša je funkciju izbornika hrvatske reprezentacije obnašao u razdoblju od 2005. do 2009. godine te od 2012. do 2014. godine. Vodio je Hrvatsku na tri Eurobasketa (2007, 2009, 2013.) te na po jednom Svjetskom prvenstvu (2014) i Olimpijskim igrama (2008).

Repeša je prošlu sezonu proveo na klupi talijanskog prvoligaša Pesara, a tijekom karijere je vodio Cibonu, Split, Cedevitu, turski Tofaš, crnogorsku Budućnost, španjolsku Unicaju te niz talijanskih klubova (Fortitudo, Roma, Benetton, Milano, Pesaro).

"Što se tiče rada oko novog sportskog direktora, htjeli smo da bude profesionalac i da oformi svoj tim koji će biti u Stručnom savjetu. Željeli smo u vidu suradnje s Jasminom dobiti širu sliku da naglasi kroz trenerske strukture i da napravimo određene iskorake," naglasio je glavni tajnik Vranković.

Tema konferencija je bila i najava nadolazeće utakmice s Luksemburgom koja je na rasporedu u subotu, 22. srpnja. U prvom dvoboju pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025 hrvatski košarkaši su u Opatiji svladali Irsku (89-49), a sada slijedi ogled protiv Luksemburga.

Nakon dva domaća nastupa, hrvatska reprezentacija će 29. srpnja gostovati u Dublinu, a 2. kolovoza će zaključiti nastup u pretkvalifikacijama u Luksemburgu. Samo prvi u skupini napreduje dalje u kvalifikacije za EP.

"Zadovoljan sam jučerašnjom pobjedom. Prije svega, moramo doraditi neke stvari. Što se tiče Luksemburga već sinoć smo se okrenuli toj utakmici. Znamo da su igrali prvenstvo tih malih nacija, napraviti ćemo skauting karakteristika tih individualnih igrača. Prije svega, energetski trebamo odraditi tu utakmicu," istaknuo je izbornik Sesar.

"Ostvarili smo uvjerljivu pobjedu, očekujem i iduću pobjedu protiv Luksemburga. Jučer smo dobili s velikom razlikom i napunili se samopouzdanjem što definitivno ne može biti loše za iduću utakmicu. Glava je na Luksemburgu i samo razmišljamo o toj utakmici. Vjerujem da uz pravi pristup i dobro odigranu utakmicu možemo ostvariti pobjedu," dodao je kapetan reprezentacije Roko Prkačin.