ODLAZAK VELIKANA

Emotivni oproštaj Ace Petrovića od Mirka Novosela, spomenuo i Dražena

20.07.2023 u 09:09

Bionic
Reading

Vijest o smrti legendarnog hrvatskog košarkaškog igrača i trenera, član košarkaške Kuće slavnih, Mirka Novosela bolno je odjeknula u hrvatskoj javnoosti, posebice u hrvatskoj košarkaškoj zajednici.

Među prvima se preko društvene mreže oglasio donedavni sportki direktor HKS-a, bivši izbornik, trener i igrač te legenda Cibone, Aco Petrović.

'Mirko je, za mene osobno, kroz sve ono što je napravio za jugoslavensku, hrvatsku i zagrebačku košarku, NAJVEĆI! A isto tako zaslužan je za moj i Draženov dolazak u Zagreb. Mirko, počivaj u miru, napisao je Aco u svom oproštaju od velikana hrvatske i svjetske košarke.

  • +16
Mirko Novosel Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Novosell je Hrvatsku 1993. vodio do europske bronce u Njemačkoj, a bio je i jedan od najzaslužnijih ljudi što je naša reprezentacija uopće smjela nastupiti na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, gdje je igrala finale protiv Dream Teama i uzela senzacionalno srebro.

Jugoslaviju je odveo do medalja - dva europska zlata (1973., 1975.), svjetskog srebra te olimpijskog zlata, srebra i bronce, a golemi, neizbrisivi trag ostavio je u Ciboni, s kojom je uzeo Kup prvaka Europe 1985., tri puta bio prvak Jugoslavije, a sedam puta osvojio je Kup. Dvaput ju je odveo i do trofeja u europskom Kupu kupova.