HRV - FRA 27:30

Razočarenje u Areni; Francuzi uskratili Hrvatskoj polufinale

24.01.2018 u 22:04

Bionic
Reading

Nakon dvoboja u kojoj su Norvežani pobijedili Šveđane 28:25, hrvatski su rukometaši imali posve jasnu situaciju. Protiv Francuza odgovarao nam je i remi. Nažalost, očajno prvo poluvrijeme koje su Francuzi dobili sa 19:13 bilo je presudno i na kraju su naši, nakon poraza 27:30, ostali bez polufinala. 15.000 navijača iz Arene otišlo je tužno

Puno je bilo upitnika uoči posljednjeg kola skupine I. No, Červarovim igračima na ruke je išao rezultat s dvoboja Norveške i Švedske (28.25) te su u odlučujućoj utakmici protiv Francuza imali i dodatnu mogućnost - odnosno našima je odgovarao i remi.

  • +14
Hrvatska - Francuska (EP u rukometu 2018) Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bila je to još jedna psihološka pomoć našima, ali kako je Červar uoči dvoboja rekao - na tu se mogućnost naši nisu smjeli osloniti. A u prepunoj Areni, koja je opet bila glasna i nosila igrače, jasno je da su Štrlek, Stepančić, Cindrić i ekipa - lovili pobjedu.

I upravo je Luka Cindrić u uvodnim minutama bio glavni igrač naših, uz dva gola bio je i razigravač. Francuzi su preko Mema od 2:3 otišli na 5:3, ali stigla je i naša serija 3:0.

Potom je i Stevanović skinuo prvi udarac Francuza, ali Karabatić, Dipanda i Mahe odgovorili su serijom 4:0 za vodstvo 10:7.

Kod naših igrača se osjetio respekt, ali Čupićevim realiziranim sedmercom te Mamićeviom 'bombom' s deset metara, uspjeli su naši smanjiti taj zaostatak. Pokušao je Červar s promjenom vratara, ali ni Alilović nije bio uspješniji od 'Stivija'.

  • +53
Hrvatski navijači na utakmici Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Francuzi su jednostavno dolazili do pogodaka, pa je u 23. minuti zaostatak iznosio velikih 'minus četiri' (10:14).

Nažalost, bez agresivnosti u obrani i uz mnoštvo grešaka u napadu (nevjerojatno, izgubili su naši dvije lopte sami od sebe), prednost Francuske da poluvremena bila je velikih plus šest (19:13). Bilo je to očajnih 30 minuta te je bilo pitanje hoće li Červar pod poluvremenom uspjeti probuditi svoje igrače.

Za razliku od utakmice protiv Norveške prije četiri dana kada je na hrvatskim vratima briljirao Ivan Stevanović, u srijedu protiv Francuske izostao je njegov učinak. U prvih 30 minuta uspio je zaustaviti samo jednu loptu, pa ga je pred kraj poluvremena zamijenio Mirko Alilović.

I upravo je Alilović sa svojih nekoliko odličnih reakcija sredinom nastavka omogućio Hrvatskoj približavanje sa zaostatka 18:24 u 41. minuti na 25:26 u 53. minuti. Alilovićeve obrane omogućile su brze protunapade koje je sigurno realizirao Štrlek. Golom Cindrića Hrvatska se približila na samo jedan gol zaostatka, no uslijedio je francuski odgovor preko Lagardea i Luke Karabatića za 25:28.

Hrvatska je posljednju realnu priliku propustila kada nije realizirala dugi napad u 57. minuti kod rezultata 26:28. Na kraju tog napada je Marko Kopljar morao pucati pod prijetnjom pasivnog napada, no njegov šut zaustavio je Gerard. Sljedeći francuski napad iskoristio je Luka Karabatić i doveo Hrvatsku u izgubljenu poziciju.

Manuel Štrlek je sa šest golova bio najefikasniji u sastavu Hrvatske, po pet su dodali Ivan Čupić i Marko Mamić, dok su Francusku predvodili Nedim Remili sa šest i Kentin Mahe s pet pogodaka.

Francuska je tako s maksimalnih 10 bodova osvojila prvo mjesto u skupini te će u polufinalu u petak igrati protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine II Španjolske, dok će u drugom polufinalu igrati Danska i Švedska.

Hrvatska će u petak od 16 sati igrati za peto mjesto protiv Češke.