IZNAD POVRŠINE

Ratko Rudić javnosti pokazao svoju 'drugu ljubav': Kritike me ne zanimaju

27.09.2023 u 07:58

Bionic
Reading

U Galeriji Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu svečano je otvorena izložba slika bivšeg hrvatskog izbornika i najtrofejnijeg vaterpolskog trenera na svijetu Ratka Rudića.

Sportskom slavom ovjenčani autor predstavio se s dvadesetak slika iz opusa 'Iznad površine', okupivši predstavnike nekoliko naraštaja hrvatskog vaterpola, ali i brojne druge goste iz raznih sfera društvenog života.

'Sve je počelo neformalnim razgovorom s predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom o umjetnosti, da bi me prije petnaestak dana nazvao iz Mongolije i nagovorio na sve ovo. Puno mi znači ova izložba jer sport i umjetnost imaju dosta poveznica. Zadaća sporta je uvijek težiti nečem boljem, inovacijama i ulaganju da se uvijek ide naprijed. I umjetnost je slična, uvijek traži inovacije, analize, eksperimente', kazao je Rudić, a o možebitnim kritikama svojih slikarskih djela je dodao.

'Kritike mojih djela ne zanimaju me, iako se ne plašim ni onih loših jer naučio sam u sportu da loši rezultati mogu biti itekako motivirajući. Nakon nekih loših rezultata, znali smo ostvariti vrhunske rezultate. Ne znam hoću li u slikarstvu doći do vrhunskih rezultata kao u sportu, ali temeljit sam i ambiciozan pa ću pokušati'.

Zahvaljujući Galeriji Kranjčar na domaćinstvu, ali i svim zaslužnicima za realizaciji izložbe, posebno Ninni Lari Vidaković i Dejanu Aćimoviću, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša podsjetio je na činjenicu da je umjetnost bila sastavnicom olimpijskog programa na Igrama od 1912. do 1948. godine.

'Zato sam sretan da smo Ratka Rudića prikazali i u jednoj bivšoj olimpijskoj disciplini, i to kompletnu osobnost koja krasi samo one najnadarenije', izjavio je Mateša.

  • +6
Otvorena izložba slika legendarnog Ratka Rudića Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Kroz citate književnog barda Thomasa Elliota o Rudićevu slikarskom umijeću govorio je i glumac/režiser Dejan Aćimović koji privodi kraju i film o vaterpolskoj legendi te kustos Vanja Babić koji je ustvrdio da je u Rudiću prepoznao iznimnog autora sklonog smionom apstraktnom izričaju.

Za 20 godina igračke i 40 godina trenerske karijere, tijekom kojih je bio izbornik čak pet reprezentacija (Hrvatske, Italije, bivše Jugoslavije, SAD-a i Brazila), Ratko Rudić je osvojio četiri zlatne olimpijske medalje. Još je prije tri godine, u trenutku opraštanja od profesionalne karijere, najavio povratak nikad zaboravljenoj ljubavi - slikarstvu. U ateljeu svoje kuće u Gorskom kotaru, uz zvukove jazza kao omiljenog glazbenog žanra, nastala su mnoga djela naslikana na platnu uljanim i akrilnim bojama, a dio toga upravo je predstavio u izložbenom opusu pod nazivom 'Iznad površine'.

Izložba slika Ratka Rudića u Galeriji Kranjčar moći će se pogledati do 28. rujna.