SUKOB ZBOG GLEDATELJA

Raskol oko Tour de Francea; javno se usprotivio ideji francuske ministrice sporta, jer to nema nikakvog smisla

02.04.2020 u 14:45

Bionic
Reading

Šef Tour de Francea Christian Prudhomme usprotivio se ideji francuske ministrice sporta Roxane Maracieneanu koja je izjavila da se najpoznatija biciklistička utrka može održati i bez gledatelja

Podsjećamo, u razgovoru za radio France Bleu ministrica Maracieneanu pričala je o ovogodišnjem izdanju biciklističke utrke 'Tour de France' te je poručila:

'Sve je zamislivo, pa i održavanje 'Toura' bez gledatelja. Za razliku od ostalih natjecanja, 'Tour' se u svom ekonomskom modelu ne oslanja na prodaju ulaznica, jer je dolazak navijača uz trasu utrke besplatan. Smatram kako je sada čitav odgovorni svijet u svojim kućama te bi stoga želio gledati neku televizijsku emisiju uživo, pa održavanje 'Toura' bez gledatelja ne bi bilo tako veliki gubitak, jer bismo ga svi pratili putem maih ekrana.'

No njezin prijedlog naišao je na otpor prvog čovjeka 'Toura' Christiana Prudhommea za kojeg je nezamislivo da se utrka vozi iza 'zatvorenih vrata'.

'Utrka se planira održati prema rasporedu, ali naravno da to ovisi što će se događati s pandemijom koronavirusa. U Tour de France najvažnija je riječ Francuska i broji se samo zdravstvena situacija zemlje. Želim samo jedno, da se Tour održi ovoga ljeta', rekao je Prudhomme te dodao:

'Tour de France je prije svega strast, entuzijazam i osmijeh. Moramo opet pronaći osmijehe.'

Ovogodišnji 'Tour' bi trebao početi 27. lipnja u Nici, a završiti 19. srpnja u Parizu. Od pokretanja utrke 1903. godine održano je 106 izdanja, a prekidali su ju samo svjetski ratovi.

Inače, utrci bez gledatelja još ranije su se usprotivili i pojedini biciklisti, ali i brojni ugostitelji, hotelijeri i vlasnici kafića koji imaju dobre prihode od ljudi koji uživo dolaze gledati Tour.