KRALJ ZEMLJE

Rafael Nadal ušao u finale Roland Garrosa - i to na kakav način; uništio je nemoćnog Rogera Federera

07.06.2019 u 15:31

Bionic
Reading

Rafael Nadal plasirao se u finale Roland Garrosa nakon što je svladao svojeg najvećeg rivala u karijeri Rogera Federera 6:3, 6:4, 6:2 za dva sata i 25 minuta igre

Većina smatra Rogera Federera najboljim tenisačem svih vremena, ali u Parizu postoji samo jedan kralj – Rafael Nadal koji će u nedjelju igrati za svoj 12. trijumf u Roland Garrosu.

U polufinalu Švicarac nije imao šanse. Uvjeti su bili katastrofalni zbog jakog vjetra, a tu se bolje snašao Španjolac. Ma realno ni da je sve bilo idealno zna se kako bi završilo. Federer na drugom Grand Slamu sezone nikada u karijeri nije našao igru za kralja zemlje. Ovo im je u Parizu bio šesti meč (prije toga pet finala) i svaki puta pobjednik je bio isti.

Frustrirajuće za Švicarca koji je bio nemoćan, a Nadal je sada povećao prednost u ukupnom omjeru kod međusobnog omjera na 24-15.

Inače, Nadal je tako prekinuo Federerov pobjednički niz u međusobnim dvobojima koji je potrajao od Australian Opena 2014. godine, a u kojem je 37-godišnji Švicarac slavio u pet posljednjih mečeva, od čega su četiri bila finala. No, Španjolac i dalje ostaje nepremostiva prepreka za Federera na pariškoj crvenoj zemlji.

  • +3
Rafael Nadal i Roger Federer, polufinale Roland Garrosa 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Richard Sellers/Press Association/PIXSELL

Kao što smo rekli, vjetar je ometao igru tijekom cijelog meča, a takvim se uvjetima bolje na startu prilagodio Nadal koji je s breakom u drugom gemu poveo 3:0 protiv Federera. Uzvratio je Švicarac u petome gemu oduzevši servis Nadalu te je smanjio zaostatak na 2:3, no pokleknuo je opet u sljedećem gemu. Španjolac je u šestoj igri iskoristio šestu break loptu i poveo 4:2. Više se Federer nije uspio vratiti te je prvi set sa 6:3 pripao Nadalu.

Drugi je set bolje otvorio Federer koji je poveo 2:0. No, nije dugo imao prednost breaka, Nadal se ekspresno vratio, a zatim i bio uvjerljiv na svojem servisu za 2:2. Do devetog gema oba su tenisača držala svoj servis, da bi Nadal s drugim breakom u drugom setu poveo 5:4 i zatim uspješno odservirao za set, 6:5.

U trećem setu Nadal je poveo 4:1 i mirno priveo meč kraju.

U finalu Španjolac čeka pobjednika dvoboja najboljeg svjetskog tenisača Srbina Novaka Đokovića i Austrijanca Dominica Thiema, preko kojega je prošle godine stigao do svog 11. trijumfa u Roland Garrosu. Nadal protiv Đokovića ima dvije pobjede manje u međusobnim dvobojima (26-28), ali u Roland Garrosu vodi sa 6-1. Đoković ga je pobijedio u četvrtfinalu 2015. godine. Nadal u međusobnim dvobojima s Thiemom vodi sa 8-4 i ima 3-0 u Roland Garrosu, ali je 25-godišnji Austrijanac slavio u njihovom posljednjem meču odigranom u polufinalu turnira u Barceloni ove godine.