NEZADRŽIVI ŠPANJOLAC

Rafa Nadal i šesti put osvojio Roland Garros

05.06.2011 u 19:18

Bionic
Reading

Nadal je u Roland Garrosu slavio četiri godine uzastopce, od 2005. do 2008. godine, a potom 2010. i ove godine, ostvarivši ukupno čak 45 pobjeda i samo jedan poraz. U Open eri šest puta u Roland Garrosu slavio je još samo Šveđanin Björn Borg

U finalnom susretu drugog teniskog Grand Slam turnira sezone Roland Garrosa Španjolac Rafael Nadal je nakon tri sata i 40 minuta igre pobijedio Švicarca Rogera Federera 7:5, 7:6 (3), 5:7, 6:1 osvojivši po šesti put u karijeri pariški Grand Slam.

Nadal je u Roland Garrosu slavio četiri godine uzastopce, od 2005. do 2008. godine, a potom 2010. i ove godine, ostvarivši ukupno čak 45 pobjeda i samo jedan poraz. U Open eri šest puta u Roland Garrosu slavio je još samo Šveđanin Björn Borg.

Osim što je osvojio šesti Roland Garros, Nadalu je to i ukupno deseti naslov na nekom od Grand Slam turnira - dva puta je slavio u Wimbledonu, a po jednom na US Openu i Australian Openu. Federer je ostao na 16 Grand Slam titula.

Pobjedom u finalu Roland Garrosa španjolski tenisač je zadržao vodeću poziciju na ATP ljestvici ispred Srbina Novaka Đokovića.

Rafael Nadal pobijedio je u finalu Roland Garrosa Rogera Federera i to mu je 10. Grand Slam naslov, šesti u Parizu.

Izjednačio se s legendardnim Borgom s šestim naslovom u Parizu, gdje je dosad upisao 45 pobjeda, samo je jednom izgubio, u osmini finala 2009. godine.

Ostao je Nadal s novim naslovom i dalje na prvom mjestu ATP ljestvice, a nakon susreta je komentirao:

'Roger je igrao briljatno u finalu, no ja sam imao fenomenalna dva tjedna. San mi je bio uzeti šesti naslov, presretan sam'.

VLM

Federer je sjajno otvorio meč. Poveo je 3:0 uz jedan oduzeti servis Nadalu i sigurnom igrom je kontrolirao meč. Švicarac je imao i vodstvo 4:1, 5:2, a kod rezultata 5:2 i set loptu. Međutim, to nije bilo dovoljno za osvajanje seta. Nadal se nakon početnog traženja razigrao i vratio u susret. Prvo je kod 5:3 vratio izgubljeni servis, potom je kod 5:5 još jednom uzeo Federeru servis, a zatim mirno servirao za 7:5.

Nadalov niz nastavljen je i u drugom setu. Odmah na startu oduzeo je suparnički servis, a potom sačuvao svoj za vodstvo 2:0. Kod rezultata 3:1 imao je dvije break lopte za 4:1, no Švicarac se uspio spasiti, a kod 3:4 i oduzeti Nadalu servis. Međutim, već u idućoj igri Španjolac je načinio novi 'break', došao do vodstva 5:4 i prilike za osvajanja set. No, u toj igri je stigla i kiša, pa je uslijedio prekid od pet minuta. Nakon povratka na teren Federer je načinio break za 5:5, a zatim su obojica igrača osvojila po jedan servis i set je otišao u trinaestu igru. Nadal je u 'tie-breaku' bio uvjerljiv i nakon 72 minute i drugi set je otišao na njegovu stranu.

Kada je Španjolac u trećem setu načinio novi break i poveo 4:2 činilo se kako je meč priveden kraju. No, već u idućoj igri bivši najbolji tenisač svijeta je uzvratio Nadalu, a potom je kod rezultata 5:5 načinio još jedan break i stigao do vodstva 6:5. Veliku prednost nije ispustio i mirno je odservirao za 7:5 i smanjenje Nadalova vodstva u setovima na 1:2.

Činilo se kako bi Federer u pobjedničkom niz mogao nastaviti i u četvrtom setu posebice što je na otvaranju imao tri break lopte, no Nadal se uspio izvući. Španjolac je potom u četvrtoj igri 'breaknuo' suparnika, a u šestoj igri je još jednom oduzeo servis Švuicarcu i razriješio sve dvojbe oko pitanja pobjednika.