prva utakmica 1/8 finala LP-a

PSG-ov najveći adut protiv Borussije nisu ni Neymar ni Mbappe, nego trener Tuchel

18.02.2020 u 11:12

Bionic
Reading

Nakon nešto više od dva mjeseca pauze, nastavlja se natjecanje u Uefinoj Ligi prvaka. Jedan par čine Borussia Dortmund te PSG (Signal-Iduna-Park, Dortmund, 21 sat)

Nakon poraza od Werdera u DFB Kupu i Bayera u prvenstvu, momčad Borussije pred svojim je navijačima deklasirala Eintracht isprativši goste kući u Frankfurt s čak četiri gola u mreži. Borussia je trenutno najefikasnija europska momčad budući da je u šest utakmica nakon zimske stanke čak 24 puta zatresla suparničku mrežu, a posebno impresivno djeluju mladi ofenzivci Sancho i Haaland koji djeluju nezaustavljivo. Haaland je u uvodnih pet prvenstvenih utakmica za Borussiju postigao čak osam pogodaka, a zatresao je mrežu i Werdera u DFB Kupu i predstavljati će definitivno najveću opasnost po gol PSG-a u ovoj utakmici.

Trener Lucien Favre nada se uspjehu protiv PSG-a:

'Prilikom pripreme za utakmicu pogledali smo nekoliko njihovih utakmica, analizirali smo njihove igrače i spremni smo za njih. PSG je opasna momčad koja je grupnu fazu završila dobrano ispred Real Madrida, a to govori sve o njima. Na kraju će biti bitno kakvu ćemo izvedbu mi imati. Neymar? Svi igrači PSG-a imaju velike kvalitete, a bez njega su pobijedili Real Madrid. Neymar je vrlo, vrlo dobar, ali tu su i Mbappe ili Di Maria. Mogao bih tako nabrojati deset igrača'.

Najveći hendikep za Favrea pred prvom utakmicom osmine finala Lige prvaka predstavlja izostanak ozlijeđenog kapetana Reusa, a u konkurenciji za nastup kod Borussije zbog ozljede neće biti ni veznjak Delaney. Budući da posljednjih dana ofenzivac Brandt ne trenira punim intenzitetom zbog problema s gležnjom, očekuje se da će Borussia zaigrati u 3-2-4-1 formaciji sa Sanchom i Hazardom na krilima, te raspucanim Haalandom u samom vrhu napada.

Nije tajna da je velika želja svih u PSG-u da se ostvari velik uspjeh u Ligi prvaka, a primaran cilj pred Thomasom Tuchelom je da se četvrti put za redom izbjegne ispadanje već u osmini finala natjecanja. Tuchel će prolaz u četvrtfinale tražiti protiv momčadi koju je uspješno vodio dvije godine, stoga ga atmosfera u Dortmundu sigurno neće iznenaditi. U subotu je Tuchelova momčad prekinula sjajan niz od osam uzastopnih pobjeda u službenim utakmicama osvajanjem boda na dramatičnom gostovanju kod Amiensa, no PSG je u toj utakmici igrao bez nekolicine standardnih prvotimaca s obzirom na ogromnu prednost pred prvim pratiteljem Marseilleom na prvenstvenoj tablici.

  • +7
Bundesliga, Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

Amiens je imao ogromna tri gola prednosti u prvom poluvremenu, ali Ander Herrera i Icardi sa po jednim, te mladi branič Kouassi s dva pogotka, preokrenuli su u potpunosti rezultat u korist PSG-a. Amiens je ipak stigao do boda zahvaljujući golu Guirassya u sudačkoj nadoknadi. PSG u posljednje 23 službene utakmice ne zna za poraz i samopouzdanje momčadi na visokom je nivou pred gostovanjem u Dortmundu protiv nepredvidive Borussije.

Tuchel je najavio susret sa svojim bivšim klubom:

'Povratak u Dortmund je velik izazov, ali bitno je da znamo da moramo pokazati snažno lice ovdje. Teško je kontrolirati emocije u ovoj fazi natjecanja, ne znam da li je to uopće moguće. Prošle sam sezone mentalno umro nakon ispadanja od Manchester Uniteda, ali to je sport i moraš se prilagoditi i vratiti. Moramo igrati s inteligencijom, a ne toliko s emocijama. Trebamo se prilagoditi i boriti. Pred nama je velika utakmica na velikom stadionu koji će biti krcat nevjerojatnim navijačima. Ovo je teška zadaća u kojoj ne možemo kontrolirati rezultat, ali možemo sebe. Trebamo uživati, boriti se i pobijediti protiv Borussije.

Gostovanje u Dortmundu zbog ozljeda moraju propustiti braniči Dagba i Diallo, a veliko je pitanje hoće li Tuchel moći u ovoj utakmici koristiti braniča Kimpembea i veliku napadačku zvijezdu Neymara koji nisu u potpunosti spremni za igru. Kimpembe i Neymar biti će u konkurenciji za nastup, baš kao i bek Meunier, te ofenzivci Sarabia i Mbappe koje Tuchel nije koristio u dramatičnoj prvenstvenoj utakmici protiv Amiensa.