PRO ET CONTRA

Prvih 90 minuta pokazalo besmislenost Lige 16

28.07.2009 u 20:45

Bionic
Reading

Malo je onih koji podržavaju ligu sa 16 klubova, a već prvo kolo novog domaćeg nogometnog prvenstva još je više smanjilo broj optimista

Iako je prošlo tek jedno kolo, a u njemu su jedan protiv drugog igrala i dva nova prvoligaša, strahujem da je uvodnih 90 minuta potvrdilo sve sumnje da proširenje lige neće donijeti napredak u kvaliteti Prve HNL. Potvrđuju to visoki porazi, ali i nemogućnost pariranju suparnicima, prošlosezonskih drugoligaša - Lokomotive od Rijeke (0:6) i Istre od Dinama (1:7) te domaći poraz 'prvoligaša', sesvetske Croatije koju je ovo nerazumno širenje lige ostavilo u 'elitnom' domu.

Neki će reći, pa bodove su osvojili i Međimurje i Karlovac, ali oni su igrali jedan s drugim, a na pravo stanje stvari sigurno ćemo morati pričekati još barem dva kola. Naime, Karlovac u sljedećem kolu dočekuje Croatiju, ali pitanje je kako će proći Međimurje, koje gostuje u Maksimiru.

Zanimljivo, samo najveći hrvatski sportski dnevnik opravdava širenje lige, prvenstveno u nadi da će na taj način imati i više čitatelja, uz objašnjenje da će se u prvoligaškom društvu moći razvijati i 18-godišnjaci te da će klubovi moći nastupati bez stresa. Zar to znači da klubovi više neće ispadati iz lige?

Nažalost, ispada da igrači od znanja i iskustva, poput Francesca Tottija, Alessandra del Piera, Raula, Clarenca Seedorfa, Gennara Gattusa ili Ruuda van Nistelrooyja ne bi mogli igrati u Hrvatskoj jer imaju preko 30 godina i uzeli bi mjesto - mlađima. Naravno, to su besmislice, jer pitanje je koliko tinejdžera igra u klubovima Petice.

Dakle, tamo se njima ne koči razvoj i nitko ne pomišlja na širenje lige kako bi se omogućilo da 18-godišnjaci igraju u Prvoj ligi. Osim ako, naravno, to svojim znanjem i talentom ne zasluže. Ne trebamo govoriti ni da je baza u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj ili Španjolskoj desetak puta veća. A zamislite, imaju samo dva ili četiri kluba više u prvoj ligi!