EMOTIVNA PRIČA

Prvi nogometni trofej donio mir Afganistanu

13.09.2013 u 14:41

  • +6

Slavlje afganistanskih navijača

Izvor: Reuters / Autor: Omar Sobhani

Bionic
Reading

Lijepa priča nam dolazi s najvećeg kontinenta. Afganistanska nogometna reprezentacija osvojila je prvi međunarodni trofej u svojoj povijesti

Afganistan je zemlja iz koje nam gotovo svakodnevno dolaze ružne i tužne priče o siromaštvu, ratu i ubijanju. No napokon se dogodilo nešto prelijepo što je izazvalo pozornost svjetske javnosti.

Nogomet je na neko vrijeme ujedinio i barem malo primirio usijane glave u toj državi te razveselio napaćeni narod. Naime, nogometna reprezentacija stigla je do prve međunarodne titule u povijesti.

Afganistan je sudjelovao na Prvenstvu Južne Azije u Nepalu te je otišao do kraja. U skupini je svladao Butan (3:0) i Šri Lanku (3:1) te remizirao s Maldivima (0:0). Polufinale je donijelo okršaj s domaćinom Nepalom i minimalno slavlje (1:0), a u finalu je svladana Indija 2:0.

Strijelci za veliki trijumf bili su Azadzoy i Ahmadi, a Afganistan je dobio i 50 tisuća dolara što će sigurno pomoći njihovom nogometnom savezu u stvaranju boljih uvjeta.


Ova pobjeda odjeknula je u Afganistanu. Ljudi su, bez obzira na upozorenja predsjednika Hamida Karzaija da bi moglo doći do krvoprolića, izašli na ulice i euforično satima slavili. Policija je upozorila da se u slavlju ne koristi vatreno oružje i velika većina je poslušala njihovu molbu.

Nogometu je uspjelo ono što nije domaćim i stranim političarima, vojsci i policiji, donijeti mir. Barem na nekoliko dana.

Afganistan - Indija 2:0