KREĆE EP U RUKOMETU

Prvi ispit Bjelorusija; Hrvatska ih je glatko dobila zadnja dva puta

15.01.2016 u 13:09

Bionic
Reading

U petak, 15. siječnja, utakmicom Hrvatska - Bjelorusija (16 sati) započinje Europsko prvenstvo za rukometaše. Može li novi izbornik rukometne reprezentacije Željko Babić na svom prvom velikom natjecanju odvesti Hrvatsku do medalje? Tekstualni prijenos UŽIVO pratite od 16:00 sati na tportalu

Kladite se pametno uz Tportal i Dvoznak.com: Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Od prije je poznato kako neki igrači imaju problema s ozljedama i umorom, a novi udarac stigao je nakon trening u četvrtak kada je objavljeno kako se ozlijedio mladi lijevi bek Mamić. Međutim, ozljeda nije teže naravi i bit će na raspolaganju.

Sve od onog, sada već davnog zlata na Svjetskom prvenstvu u Portugalu prije 13 godina, Hrvatska na svako veliko natjecanje dolazi kao jedan od favorita za medalju. Međutim, situacija uoči ovog prvenstva je drukčija i mnogi analitičari neće je svrstati među kvartet koji bi se trebao boriti za medalje.

Svjetsko prvenstvo u Dohi u jednu je ruku označio kraj određene ere, a ovo će natjecanje biti prvo na kojem neće biti nijednog igrača koji je sudjelovao u osvajanju olimpijskog zlata u Ateni. Babić je pozvao neka nova lica, govori se o pomlađivanju kadra, iako treba iskreno reći da ovaj kadar i nije baš toliko mlad koliko se često ističe.

U najavi natjecanja bilo je puno riječi o popisu, svakako se istaknulo nepozivanje dosadašnjeg kapetana Vorija, a zbog ozljeda su otpali i još neki bitni igrači. Ova Hrvatska će u velikoj mjeri ovisiti o Domagoju Duvnjaku te će biti nužno pokušati ga što više sačuvati u nešto lakšim utakmicama.

Današnja protiv Bjelorusije na papiru je najlakša od svih koje nas očekuju na prvenstvu, ali Hrvatska je često znala imati jako puno problema u tim uvodnim utakmicama.

'Na papiru to izgleda puno lakše nego na terenu. Prva utakmica je uvijek teška, jer trebamo probiti led. Nadam se da ćemo biti pravi',  rekao je Duvnjak.

'Bjelorusija je brza i dinamična, igra obranu 6-0 i 5-1, koja se pretvara u 3-3. Prva je uvijek teška, ali Bjelorusija je ipak ispod Norveške i Islanda', dodaje Babić, koji jako dobro poznaje bjeloruski rukomet, budući da je bio trener Meškova.

'Glavna karakteristika im je da mnogo trče, svaki napad je brzi centar, svaki napad je polukontra.'

„Na papiru to izgleda puno lakše nego na terenu. Prva utakmica je uvijek teška, jer trebamo probiti led. Nadam se da ćemo biti pravi“

Domagoj DuvnjakCitat


S obzirom da u drugom krugu gotovo sigurno čekaju Poljska i Francuska, a kako će samo dva iz ove polovice ždrijeba u polufinale, logično je kada Duvnjak ističe:

'Primarni nam je cilj prenijeti četiri boda iz skupine.'

Nekakav kiks u današnjoj utakmici u velikoj bi mjeri uzdrmao atmosferu koja je ionako narušena onim debaklom u Sloveniji, koliko god u našim redovima isticali da se radilo tek o pripremnoj utakmici.

'Svima nam je jasno da nemamo pravo na loš dan. Ova nam utakmica može odrediti cijelo Europsko prvenstvo. Moramo ući u turnir na pravi način i izboriti pobjedu koja će nam dati samopouzdanje', rekao je Čupić, koji će ponovno s Horvatom biti veliki adut na poziciji desnog krila.

Hrvatska je imala dosta problema posljednjih dana, s ozljedama su se redom mučili Kopljar, Duvnjak, Karačić, Marić, Slišković i Šebetić. Babić će ih željeti što više izrotirati i poštedjeti uoči težih ispita koji slijede. Mladi lijevi bek Mamić se ozlijedio na jučerašnjem treningu, no ozljeda nije teže naravi i bit će na raspolaganju za današnju utakmicu.

Bjelorusija ide u red najslabijih reprezentacija na ovom prvenstvu, posebno kada se u obzir uzmu njene pripremne utakmice. Nije pobjeđivala skromni Egipat i Nizozemsku, oslabljenu Argentinu, od šest pripremnih dobila je tek Latviju, ali je posljednji remi protiv Rusije (bez Sergeja Rutenke) malo podigao raspoloženje.

'U usporedbi sa SP-om, momčad se promijenila za 50%. Ako analiziramo posljednje pripremne turnire, naši rezultati su sve bolji', optimističan je Ševcov.

Skupina nije preteška, no kada se gleda kvaliteta ekipa, Bjelorusima neće biti jednostavno dobiti nikoga ni u ovom društvu. Svoju će priliku primarno tražiti posljednjeg dana protiv Norveške, ali i Bergeov tim trenutno djeluje dosta kvalitetnije.

Veliki bjeloruski problem je vrlo skromna obrana, koja je u pripremama gotovo redovito primala 30-ak i više golova, a konkurenti u skupini su redom napadački kvalitetne ekipe i to bi mogao biti priličan problem. Bjelorusi će jako puno ovisiti o svom napadu, predvođenim Rutenkom, koji ove jeseni nije igrao ozbiljan rukomet, ali prednost toga je činjenica da ovdje dolazi prilično svjež i odmoran te ne treba sumnjati da će i danas imati najveću odgovornost.

'Vjerujem da je cilj svakog igrača dati 100% u svakoj utakmici. Moramo se pripremati isključivo za prvu utakmicu s Hrvatskom. Skupina je vrlo izjednačena i svaki bod i gol mogu biti važni', istaknuo je Rutenka.

Hrvatska ima dobra iskustva s Bjelorusijom, lako ju je dobila u posljednje dvije službene utakmice, a zadnja je bila na otvaranju Europskog prvenstva prije dvije godine. Tada je Bjelorusija bila bez viroznog Rutenke i Hrvatska u tim okolnostima nije imala nikakvih problema (poluvrijeme 16:11, +12 sredinom nastavka). Godinu dana ranije na SP-u bilo je 21:9 već do poluvremena.

Europsko prvenstvo

Skupina A

Francuska - Makedonija 18:00
Poljska - Srbija 20:30
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Francuska 0 0 0 0 0
2. Makedonija 0 0 0 0 0
3. Poljska 0 0 0 0 0
4. Srbija 0 0 0 0 0

Sljedeće utakmice

17.1. Srbija - Francuska
17.1. Poljska - Makedonija

Skupina B

Hrvatska - Bjelorusija 16:00
Island - Norveška 18:15
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Hrvatska 0 0 0 0 0
2. Bjelorusija 0 0 0 0 0
3. Island 0 0 0 0 0
4. Norveška 0 0 0 0 0

Sljedeće utakmice

17.1. Bjelorusija - Island
17.1. Norveška - Hrvatska