EMISIJA 'OTVORENO'

Prvi čovjek HNS-a govorio o izgradnji kampa i optužnicama protiv Modrića i Lovrena

03.07.2023 u 23:21

Bionic
Reading

U emisiji HTV-a 'Otvoreno' urednice i voditeljice Zrinke Grancarić gosti su bili predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić i novinar 'Sportskih novosti' Robert Matteoni

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić rekao je kako je investicija izgradnje kampa u Velikoj Gorici vrijedna oko 15 milijuna eura.

'Konkretnije ćemo o tim stvarima kad se napravi idejni projekt i sve ostale dokumentacije. Okvirno će biti 4 nogometna terena, dvorana, glavna zgrada, skladište. Očekujem da se sve dosta brzo razvije. Vjerujem da bi dokumentaciju mogli riješiti do kraja godine i da će u 2024. krenuti radovi. Financira Hrvatski nogometni savez u suradnji s FIFA-om, UEFA-om i s još nekim od partnera', rekao je Kustić za HRT.

'Ovo je velika stvar. Ovo je čežnja u kojoj se već 20 godina želi napraviti kamp. Sretan sam i ponosan kao predsjednik te nakon velikih rezultata koje rade naši igrači rade dugi niz godina zaslužuju tako nešto. Od mene kao predsjednika, mojih suradnika, izvršnog odbora i cijelog Saveza očekuju se ovakvi koraci. Velika je stvar što imamo veliku podršku Vlade RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je prepoznao rezultate i cijenio sve ono što se dogodilo u hrvatskom nogometu i općenito u sportu. Zahvaljujem na zemlji i vjerujem da će na tim terenima i u kampu niknuti neki novi Modrići, Lovreni i Perišići', dodao je.

Kad je već spomenuo Modrića i Lovrena, Kustića je voditeljica Grancarić pitala koliko je optužnica protiv njih opterećenja za HNS.

'Sigurno da je pogodilo i njih, pogodilo je nas. Dali smo svoje priopćenje, stojimo uz njih. Kao predsjednik Saveza razgovarao sam i s Dejanom i s Lukom. Mislim da će to biti sve dobro i, kažem, evo, podrška, apsolutno. Što se tiče samog razgovora, to sam rekao i danas, to će ostati između nas', naglasio je Kustić.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić rekao je kako misli da je izgradnja kampa vrhunska stvar.

'Ja ne bih rekao samo za hrvatski nogomet, nego i za hrvatski sport općenito. Koliko se u idejnom projektu, vjerujem da će se i napraviti ta sportska dvorana koja će biti, naravno, u prvom redu servis nogometašima, ali vjerujem da će se koristiti i ostalim hrvatskim sportašima. Ogroman je to zamah za budućnost i za razvoj nogometa u nas. Stvarno sam uvjeren da, kao što je i Marjan rekao, nove generacije imaju čemu se radovati', izjavio je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić.

  • +67
Hrvatska - Španjolska, finale Lige nacija, 18.6.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Novinar "Sportskih novosti" Robert Matteoni smatra kako ne treba biti osobito mudar da bi se zaključilo da je to izuzetna stvar za hrvatski nogomet.

'Slučajno sam bio svjedok jednog drugog vremena, kada je jedna delegacija Hrvatskog nogometnog saveza već 1992. godine boravila u Medulinu razmišljajući o tome da krene s organiziranjem jednog kampa za reprezentaciju. Eto, dočekali smo 2023. godinu i mislim da prvi put nakon toliko godina jednostavno vidim obrise da bi se to moglo napokon konkretizirati. To se trebalo po meni već davno učiniti što se tiče hrvatskog nogometa, ali bolje ikad nego nikad', istaknuo je.

Državni tajnik Pavić rekao je kako ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić dobro vodi pregovore o imovinsko-pravnim odnosima sa Zagrebačkom nadbiskupijom.

'Pri kraju su ti pregovori i to će biti stvarno dobar podloga za obnovu Maksimira i drugih stadiona u Hrvatskoj. Vjerujem da će se riješiti u što kraćem razdoblju riješiti te da se onda može u suradnji s gradom Zagreba raditi na obnovi stadiona u Maksimiru.'

'Tu je dosta jasna situacija. Radi se o izgradnji novog stadiona na mjestu gdje je sadašnji stadion Dinama u Maksimiru, što je velika stvar i što je dobro za hrvatski nogomet. Nacionalni stadioni bit će svugdje gdje bude igrala hrvatska nogometna reprezentacija, i u Zagrebu i u Splitu, u Osijeku, Rijeci, Puli, gdje god mi igramo', istaknuo je Kustić.

Novinar Matteoni smatra da bi stadion kapaciteta oko 35.000 gledatelja bio dovoljan za Zagreb.

'Najveća stvar koja se dogodila u posljednjih godinu dana je to što je napokon hrvatska državna politika donijela odluku da se ide u rješavanje infrastrukture nogometa. Čekali smo 32 godine da se to dogodi i napokon se dogodilo. Subjektivno je da će se to sigurno riješiti, a koliko će biti kapaciteta i u kojim gabaritima to je druga faza. Bitno da je proces pokrenut i čini mi se da je nezaustavljivim. Detalje o nacrtima i komoditetima stadiona prepustit ćemo struci i arhitektima', rekao je.