DAVIS CUP

Prpić: Trenutačni loši rezultati moraju završiti prije Češke

24.08.2009 u 15:16

Bionic
Reading

Polufinalni dvoboj Davis Cup tenisača između Hrvatske i Češke koji će se održati u Poreču od 18. do 20. rujna, jedan je od najvećih sportskih događaja koji će se održati u našoj zemlji ove godine, a nešto manje od mjesec dana prije njegova održavanja, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza (HTS) Radimir Čačić izvijestili su o tijeku priprema za susret

Susret će se odigrati u porečkoj dvorani Žatika, i to na zemljanoj podlozi, jednako kao i četvrtfinalni protiv SAD-a prošloga mjeseca.

Predsjednik HTS-a najviše pozornosti posvetio je samoj borbi da Poreču izbori domaćinstvo ovako velikog događaja, posebice neslaganju Međunarodnog teniskog saveza (ITF) da se polufinale igra u malom gradu kao što je Poreč.

'Dan nakon što smo pobijedili Amerikance u četvrtfinalu, pozvali smo sve gradove u Hrvatskoj koji imaju dvoranu da iznesu svoju ponudu za polufinale, a jedini koji se javio bio je Poreč. Nakon toga sam osobno obavio razgovore sa svim gradonačelnicima kako bih im pobliže objasnio kakvu bi korist njihovi gradovi mogli imati organizacijom ovoga dvoboja. Tada su interes pokazali Varaždin i Split, ali njihove ponude nisu bile prihvatljive. Stoga smo mi prijavili Poreč kao domaćina, no ITF nas je pismenim putem obavijestio da ne prihvaća Poreč kao domaćina, jer je to u suprotnosti s pravilnikom o Davis Cupu. Kada smo im objasnili da se Poreč jedini kandidirao nakon dugotrajnih pregovora, prihvatili su da se dvoboj protiv Češke odigra u Poreču, ali smo zato kažnjeni sa 24.000 dolara te smo dobili izričitu zabranu da Poreč ubuduće bude domaćin polufinala', rekao je Čačić, te dodao kako je ovakav stav ITF-a dodatno iznenađujući budući da se Poreč u susretima protiv Čilea i SAD-a pokazao kao sjajan domaćin.

'ITF nam je dao nagradu za najbolje organizirani meč osmine finala ove godine koji je održan u Poreču. I nakon četvrtfinala dobili smo pohvale za organizaciju, a nagradu nam valjda još nisu stigli dati. Siguran sam da će Poreč biti izvrstan domaćin i treći put i zato ovakav stav ITF-a još više čudi', kazao je Čačić.

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić istaknuo je da će susret protiv Češke njegov grad iskoristiti za turističku promociju za sljedeću sezonu.

'Kao prvo, zahvaljujem se Hrvatskom teniskom savezu na hrabrosti da treći put zaredom izabere Poreč za domaćina Davis Cupa. Moram istaknuti veliki interes čeških turista za ovaj susret koji su već rezervirali stotine hotelskih ležajeva, a mi ćemo ovaj događaj iskoristiti i kao promociju za narednu turističku sezonu, jer će u Poreč između ostalih doći i češki predsjednik, te gradonačelnik Praga', kazao je porečki gradonačelnik.

Štifanić je dodao i kako su ulaznice za dvoboj Hrvatska - Češka puštene u prodaju prije dva tjedna i da je dosada prodano njih oko 30 posto. Cijene ulaznica su po 150 kuna za petak i nedjelju kada su na rasporedu pojedinačni dvoboji, dok za subotnji susret parova ulaznice koštaju po 100 kuna. Ulaznice za sva tri dana mogu se kupiti za 350 kuna.

Izbornik naše reprezentacije Goran Prpić izjavio je da  je polufinalni susret protiv Češke dobra prilika da Hrvatska nakon 2005. i osvajanja Davis Cupa ponovno uđe u finale.

'Kao i protiv Amerikanaca u četvrtfinalu, svi pojedinačni mečevi potpuno su otvoreni, a nadam se da ćemo nam prvoga dana imati i pomoć sreće. Naravno, mnogo toga će ovisiti i o trenutačnoj formi igrača, naši u zadnje vrijeme nemaju dobre rezultate, ali nadam se da prema zakonu velikih brojeva nakon serije loših rezultata mora doći dobar. U našoj je momčadi atmosfera izvrsna, tako da očekujem kako će svaki igrač dati 20-30 posto više od svojih trenutačnih mogućnosti', rekao je Prpić dodavši kako će sastav reprezentacije vjerojatno biti isti kao i protiv SAD-a s mogućnosti da se reprezentaciji priključi i Mario Ančić.

Pojedinačni dvoboji prvoga dana, u petak 18. ruja započet će u 14 sati, susret parova u subotu na rasporedu je u 15 sati, a nedjeljni program počinje u 13 sati.