PUBLICISTIKA

Promovirana knjiga 'Nogomet – povijest svjetskih prvenstava'

15.03.2013 u 10:44

Bionic
Reading

O dopunjenom izdanju sveobuhvatnog priručnika govorili su Romana Eibl, Tomislav Židak i Miroslav Ćiro Blažević

U zagrebačkoj knjižari Arkadija 14. ožujka promovirano je dopunjeno izdanje knjige Ivice Buljana i Vlade Vurušića 'Nogomet – povijest svjetskih prvenstava'. U odnosu na izvorno izdanje, dopunjena verzija u izdanju Školske knjige obogaćena je uzbudljivim zbivanjima sa 20. svjetskog nogometnog prvenstva održanoga prije tri godine u Južnoafričkoj Republici, kad se Španjolska okitila najuglednijim trofejem.

KRALJ – POMOĆNI TRENER

Rumunjski kralj Karol bio je toliki zaljubljenik u nogomet da je svojim reprezentativcima jamčio tromjesečni odmor, kako bi ih stimulirao za nastup na prvoj smotri svjetskih momčadi. Zanimljivo je da se aktivirao i kao pomoćni trener izborniku Cotelu Radulescuu.

O knjizi je iznimno pohvalno govorila sportska kolumnistica Romana Eibl naglasivši kako je riječ o vrlo vrijednom djelu koje nadilazi granice Hrvatske, jer se i 'nogometnije' zemlje ne mogu pohvaliti ovakvim izdanjem. Tomislav Židak, također sportski kolumnist, rekao je kako mu je ova knjiga spasila život dok je izvještavao iz Južnoafričke Republike.

Zahvaljujući obilju podataka, uvijek je mogao imati točne i zanimljive usporedbe s najvećega nogometnog natjecanja. Miroslav Ćiro Blažević također je pohvalio napore autora govoreći uglavnom o izgledima hrvatske reprezentacije u skorašnjem srazu sa Srbijom (22. ožujka). Dakako, očekuje pobjedu naše reprezentacije.

Nogomet – povijest svjetskih prvenstava

Opsežna, tvrdoukoričena knjiga 'Nogomet – povijest svjetskih prvenstava' Ivice Buljana i Vlade Vurušića zanimljivo je publicističko štivo za svakog poklonika bubamare, od poletaraca do veterana. U njemu su autori okupili relevantne podatke o svim utakmicama održanim od 1. svjetskog nogometnog prvenstva u Urugvaju 1930. godine do trijumfalne pobjede Španjolske nad Nizozemskom nakon produžetaka, 11. srpnja 2010. u Johanesburgu.

Poklanjamo vam knjigu

Tportal.hr je za svoje čitatelje pripremio dva primjerka knjige!

Više informacija pronađite OVDJE.

 Osim kompletnih statistika svih utakmica, zanimljivosti s natjecanja i atraktivnih fotografija, knjiga sadrži i hvale vrijedan dodatak: analizu svih nastupa hrvatske reprezentacije na svjetskim prvenstvima. Autori knjige ne kriju da je posrijedi bio težak posao, i to iz barem dva razloga.

BIJESNI STALJIN KAZNIO REPREZENTACIJU

Staljin je kaznio sovjetsku reprezentaciju uoči Svjetskog prvenstva u Švicarskoj 1954. jer ga je 'osramotila' na Olimpijskim igrama 1952. u Finskoj izgubivši od Jugoslavije. Zbog zategnutih političkih odnosa, pobjeda na utakmici nadilazila je sportske okvire i zadirala u pitanje državne časti. Poraz sovjetskih nogometaša toliko je razbjesnio Staljina da je raspustio najbolji i najpopularniji moskovski klub armijski CDKA (današnji CSKA), koji je davao najviše reprezentativaca.

Prvi leži u činjenici da o nogometu svi sve znaju (ili si barem tako utvaraju), a drugi je vezan uz pogrešne i površne podatke s kojima su se susretali pripremajući knjigu.

Nailazeći na različite informacije o istom događaju, Buljan i Vurušić su ih nastojali ujednačiti. U tom obilju podataka znalo se dogoditi da su čak i informacije o strijelcima različite. Takav je primjer našega Dražena Jerkovića, za kojega je u nogometnim analima zapisano da je postigao četiri, a u nekim drugim izvorima pet pogodaka na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. (i tako, s još petoricom nogometaša, podijelio titulu najboljeg strijelca).

Buljanov i Vurušićev priručnik sadrži rezultate svih odigranih utakmica, više od 10.000 imena igrača, trenera i sudaca, pregledne statistike, sve strijelce i najveće zvijezde prvenstva te zanimljivosti o nogometašima i navijačima.

PRVE SLIČICE

U povodu prvenstva u Meksiku 1970., prvi put se pojavljuju sličice i albumi s reprezentacijama. Pomama za sličicama ostat će omiljena zanimacija ne samo djece nego i odraslih ljubitelja nogometa.


Još



ZANIMLJIVOSTI iz knjige...

SLIJEPAC KOJI JE IGRAO ČUDESNI NOGOMET
Izvanserijske rezultate postizao je i Jose Leonardo Andrade zvan Crno čudo, slijep na jedno oko. Za reprezentaciju Urugvaja u razdoblju od 1923. do 1930. odigrao je 33 utakmice. Trideset puta bio je pobjednik. Najtrofejniji je urugvajski igrač – prvak svijeta, dvostruki prvak Južne Amerike te dvostruki zlatni olimpijac. Bavio se i baletom.

NEOBAVIJEŠTENI REDAR
Neumoljiva njemačka disciplina išla je toliko daleko da na utakmici Brazil – DR Njemačka (na SP u Njemačkoj 1974.) redar nije dopustio ulazak na stadion velikom Peleu, a uvjeren u ispravnost svog postupka čak je pitao: 'Tko je taj Pele?'. Tek na intervenciju novinara i svojih nadređenih redar je popustio i Pele je mogao odgledati utakmicu svoje reprezentacije.

NESRETNI FANATIČNI NAVIJAČ
Navijač argentinske reprezentacije Pedro Gatica krenuo je biciklom na put iz rodnog Buenos Airesa u Mexico City, prevalivši više od 10 tisuća kilometara. I kada je konačno došao u Mexico City (1986.), nije mogao nabaviti ulaznice. Da nesreća bude veća, dok je čekao ulaznice, netko mu je ukrao bicikl. Inače, o sigurnosti reprezentacija brinulo se oko tri tisuće policajaca.

DUGOKOSI LUKA
Sedamdesetih godina u nogometaša je bila u modi duga kosa, a rekorder nije bio ni jedan od reprezentativaca Argentine, koji su mahom nosili duge kose, nego čileanski Ayala čija je kosa bila dugačka 43 centimetra. Luka Peruzović bio je posebno ogorčen jer, da ga u Hajduku nisu natjerali da se podšiša, on bi bio rekorder s dužinom od 50 centimetara, koliko su bile dugačke njegove vlasi prije šišanja.

Promocija knjige 'Nogomet – povijest svjetskih prvenstava'


ŽENU BACIO KROZ PROZOR
Horst Wilhelm, strastveni nogometni zaljubljenik i vlasnik jednog cafe bara u Njemačkoj, problem sa ženom, koja je za vrijeme otvaranja svjetskog prvenstva i utakmice Belgija – Argentina (na SP u Španjolskoj 1982.) željela gledati film u kojem su igrali Gary Cooper i Ingrid Bergman, riješio je tako što je svoju ljepšu polovicu bacio kroz prozor. Wilhelm je, naravno, završio u zatvoru, a žena u bolnici liječeći polomljena rebra.

INDIJCI ŽELJELI IGRATI BOSI

Reprezentacija Indije izborila je plasman na svjetsko prvenstvo u nogometu jedino 1950. u Brazilu, ali je odbila sudjelovati kada joj nije dopušteno da utakmice igraju bosi.

'MEKSIČKI VAL'
Prvenstvo u Meksiku 1986. će se pamtiti i po jednoj navijačkoj novini. Naime, tada je promoviran 'meksički val' (hola), kada se navijači počinju jedan za drugim podizati i sjedati s rukama u zraku, pa se gledalište čini kao jedan veseli šareni val. Taj se način navijanja brzo proširio stadionima diljem svijeta, a jedan je od simbola Meksika ’86.