POČINJE SVJETSKI KUP

'Profesor' Ivica 'predavat' će skijanje i hrvatsku povijest

26.10.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Ivica Kostelić kreće u novu sezonu Audi FIS Svjetskog kupa koji standardno počinje utrkama veleslaloma u Sőldenu (AUT). U subotu 27. listopada na rasporedu je ženska utrka, a u nedjelju 28. listopada muška

Ivica je nakon jučerašnjeg slobodnog dana danas trenirao u Sőldenu na stazi za trening koja je pripremljena 'injektiranjem' vode, slično kao i staza za utrku, s time da na stazi za utrku ima i umjetnog snijega, dok je sutra na rasporedu nakon završetka ženske utrke slobodno skijanje na stazi za utrku, tzv. 'hang trening'. U Söldenu će uz Ivicu nastupiti i naš mladi skijaš Filip Zubčić (1993), kojemu je to prvi nastup u Svjetskom kupu.

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić ulazi u novu sezonu u novom kombinezonu na kojemu je natpis 'Hrvatska' ispisan izvornim hrvatskim pismom, uglatom glagoljicom.

'Ideja je potekla od mog profesora s fakulteta, inače ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Ante Nazora, i meni se odmah svidjela. Razmišljali smo i o obloj glagoljici, ali uglata je odlično rješenje', pojasnio je Ivica i uz smiješak nadodao:

'Bit će zanimljivo kako će drugi natjecatelji to čitati, ali ću im rado dati informacije o hrvatskoj povijesti i promovirati Hrvatsku'.

Glagoljica je slavensko pismo čiji je autor Sveti Ćiril, a nastala je u IX. stoljeću na istočnom dijelu Balkanskog poluotoka. Naziv glagoljica je nastao na hrvatskom tlu, izveden je od riječi 'glagolati', što znači 'govoriti'. Postoje dvije vrste glagoljice, obla i uglata. Obla glagoljica izvorni je oblik pisma i bila je raširena u Bugarskoj, Makedoniji i Češkoj. Iz nje je u Hrvatskoj nastala uglata glagoljica koja se najčešće koristila u primorskim krajevima, u Lici i Krbavi te manjim dijelom u Slavoniji, Međimurju i Bosni.