ključne utakmice

Prisjetimo se svih kombinacija; što Hrvatskoj treba za prolaz dalje na SP-u te što u slučaju da izgubi. Jedan detalj je nevjerojatan!

  • V.R.
  • Zadnja izmjena 01.12.2022 13:18
  • Objavljeno 01.12.2022 u 13:06
Bionic
Reading

Istog dana kad je Hrvatska svladala Kanadu 4:1, a Maroko iznenadio Belgiju pobjedom 2:0 počelo je slaganje kombinacija što treba Vatrenima za siguran prolaz te mogu li Modrić i društvo proći dalje

Ukratko, već smo pisali o tome kako Hrvatskoj neriješen rezultat i jedan bod protiv Belgije (četvrtak, 16 sati) osiguravaju prolazak u osminu finala Svjetskog prvenstva.

No, s druge strane i igrači Belgije imat će motiv više nakon dvije loše utakmice pobjedom 'začepiti usta kritičarima' te izboriti plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Dobra vijest za Hrvatsku je ta kako trenutačno ima četiri boda te gol razliku 'plus 3' (4:1), što je prvi faktor kojeg se gleda u slučaju da su momčadi bodovno izjednačene.

Ukratko, Hrvatska može ostati na vrhu svoje skupine, ukoliko pobijedi Belgiju. Maroko bi također mogao imati sedam bodova, u slučaju pobjede nad Kanadom, pa je ovdje bitno da ukupna gol razlika bude na strani Hrvatske.

Hrvatska u osminu finala može i u slučaju da remizira s Belgijom. Pitanje je kako će Maroko proći protiv Kanade, pa ako Afrikanci pobjede, oni bi bili jedini sa sedam bodova. U slučaju da Maroko remizira s Kanadom, opet bi odlučivala gol razlika.

A što su slučaju poraza Hrvatske i remija Maroka?

U tom slučaju Belgija bi imala šest bodova, a Hrvatska bi prošla dalje samo ako Kanada pobjedi Maroko. No, ako Maroko izvuče remi s tim jednim bodom izborio bi drugo mjesto i plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Što ako izgube i Hrvatska i Maroko, tko ide dalje?

U tom slučaju, kao što je poznato, odlučuje gol-razlika. No, ako su u tom kriteriju reprezentacije poravnate onda se gleda tko ima više postignutih golova, a tek je treći kriterij međusobna utakmica. Iz tog kuta pobjeda nad Kanadom 4:1 mogla bi se pokazati -presudnom.

Primjerice, Hrvatska bi sigurno prošla dalje i s minimalnim porazom ako i Maroko primjerice izgubi 1:0. No, ako Hrvatska recimo izgubi 2:0 u tom slučaju Maroku za izjednačenje u grupi treba izgubiti 2:3! Kombinacija ima puno, ali to nije sve.

Dodajmo tome kako treba biti dodatno oprezan jer je Kanada već ispala s turnira i pitanje je kakav će motiv imati njihovi igrači. Primjerice, ako Hrvatska upiše minimalnu pobjedu 1:0, a Maroko slavi s 3:1 u tom će slučaju obje reprezentacije biti izjednačene, i po bodovima i po gol razlici te po postignutim golovima!

Ako je sve to izjednačeno posljednji kriterij su fair play bodovi, odnosno u prednosti je momčad koja je skupila manje kartona.

Što se fair play bodova tiče treba reći kako žuti karton donosi minus 1, drugi žuti karton minus 2, direktni crveni minus 3, žuti pa nakon toga direktni crveni minus 4 boda). Trenutačno Hrvatska i Maroko imaju po minus 2 boda, a ako tako ostane, Fifa izvlači sretnog prolaznika u drugi krug. Taj detalj je zaista navjerojatan!

Standings provided by Sofascore
  • +24
Navijači Hrvatska - Belgija Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal