nba liga

Prijelazni rok u NBA ligi; Dario Šarić prema Warriorsima, Ivica Zubac napušta LA...

01.07.2023 u 14:04

Bionic
Reading

U ponoć je i službeno započeo prijelazni rok u NBA ligi. Odmah su na startu su 'pali' potpisi nekih od najvećih zvijezda, a u centru pažnje su i dva hrvatska košarkaša - Dario Šarić i Ivica Zubac

Dario Šarić bi kao slobodan igrač trebao potpisati ugovor s Golden State Warriorsima. 'Ratnici' ga vide kao idealnu podršku za Draymonda Greena (33) koji je potpisao novi četverogodišnji ugovor vrijedan 100 milijuna dolara.

Green je odigrao svih 11 sezona za Warriorse, a izabran je u drugom krugu drafta 2012. godine. Četiri puta je bio biran u All-Star momčad i osvojio je četiri naslova NBA prvaka sa suigračima Stephenom Curryjem i Klayem Thompsonom.

Green je osvojio nagradu za obrambenog igrača godine u NBA ligi 2017. i imenovan je u osam obrambenih momčadi, uključujući izbor druge momčadi prošle sezone.

Ivica Zubac bi se pak mogao naći u nekoj od razmjena jer su Los Angeles Clippersi odlučili potražiti pojačanja na drugim pozicijama. Za našeg je centra zainteresirano nekoliko momčadi, ali za sada konkretnih ponuda nije bilo.

Kyrie Irving, jedna od najvećih zvijezda NBA lige, i dalje ostaje u Dallasu s kojim je dogovorio trogodišnji ugovor vrijedan 126 milijuna dolara.

Dallas je Irvingov četvrti klub u NBA ligi. Igrao je za Cleveland Cavalierse od 2011. do 2017., te Boston Celticse od 2017. do 2019., zatim je bio član Brooklyn Netsa od 2019. do 2023. godine.

Irving je dugo bio u nemilosti saveza i kluba jer se odbijao cijepiti protiv koronavirusa pa je propustio više od 50 utakmica s Brooklyn Netsima jer nije bio cijepljen.

Prije dolaska u Dallas bio je suspendiran na nekoliko utakmica zbog promoviranja filma s antisemitskom tematikom, a također je zagovornik raznih teorija zavjere, uključujući i vjerovanje da je Zemlja ravna ploča.

Irving je bio NBA prvak 2016. godine, a osam je puta biran u NBA All-Star momčad. Također je i svjetski prvak 2014. sa Sjedinjenim Državama te olimpijski prvak iz Rio de Janeira.

U 20 utakmica s Dallasom prosječno je bilježio 27 koševa, pet skokova i šest asistencija za 38,2 minute po utakmici. 

Kyle Kuzma ostaje u Washington Wizardsima nakon što je pristao na četverogodišnji ugovor vrijedan 102 milijuna dolara.

Ugovori se mogu dogovoriti od petka, ali se ne mogu službeno potpisati do 6. srpnja.

Kuzma, koji u srpnju navršava 28 godina, sada postaje središnji dio Washingtona koji je ovaj mjesec razmijenio Bradleya Beala u Phoenix Sunse.

Prošle sezone je imao prosjek karijere od 21,2 koša, 7,2 skoka i 3,7 asistencije u 64 utakmice (svi startovi). Kuzma je također zabio 160 trica.

Prve četiri NBA sezone Kuzma je proveo u Los Angeles Lakersima. U karijeri ima prosjek od 16,5 koševa, 6,4 skokova i 2,5 asistencija u 406 utakmica (276 startova).

Kris Middleton odlučio je ostati u Milwaukee Bucksima s kojima je potpisao trogodišnji ugovor vrijedan 102 milijuna dolara.

Trostruki All-Star je zbog ozljeda propustio prvih 20 utakmica prošle sezone nakon operacije lijevog zgloba. U Bucksima je čak 10 sezona, a prošle je na 33 utakmice (19 startova) u prosjeku postizao 15,1 koš uz 4,9 asistencija i 4,2 skoka.

U karijeri je imao prosjek od 17 koševa, 4,8 skokova i 3,8 asistencija te je odigrao ključnu ulogu u utrci Bucksa do naslova NBA prvaka 2021.

Miami Heat je dogovorio ostanak Kevina Lovea, ali je doveo i Jasona Richardsona. U isto je vrijeme Heat razmijenio Victora Oladipoa s Oklahoma City Thunderom.

Love, koji će sljedeće sezone navršiti 35 godina, odigrao je ključnu ulogu na Miamijevom putu do NBA finala.

Oladipo (31) je proveo dvije i pol sezone u Miamiju, a već je ranije igrao za Oklahoma City i to u sezoni 2016./'17.

Joe Ingles iz Milwaukee Bucksa je potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan 22 milijuna dolara s Orlando Magicom.

Bivši MVP 34-godišnji Derrick Rose, koji je prošlu sezonu igrao za New York Knickse, spreman je priključiti se Memphis Grizzliesima.

Veteran Dennis Schroeder dolazi u Toronto Raptorse koji su ostali bez Freda Van Vleeta koji je prešao u Houston Rocketse. Toronto je doveo 29-godišnjegh Schroedera na dvije godine za 26 milijuna dolara.

Seth Curry (32) će po treći put zaigrati za Dallas Maverickse s kojima je sklopio dvogodišnji ugovor. Bivši igrač Netsa i jedan od najboljih NBA 'tricaša' igrao je za Dallas u sezoni 2016./'17. i onda 2019./'20.