u Beogradu u 95. godini

Preminuo je Bora Stanković, čovjek o kojem nam je Mirko Novosel ispričao zanimljivu priču vezanu uz Dražena, Kukoča i Rađu

20.03.2020 u 11:22

Bionic
Reading

Borislav Bora Stanković, dugogodišnji glavni tajnik Fibe, preminuo je u Beogradu u 95. godini života. U razgovoru za tportal Mirko Novosel za njega je rekao kako je 'najveći čovjek u povijesti jugoslavenske košarke'

Borislav Bora Stanković na mjestu glavnog tajnika Fibe bio je od 1976. do 2002. godine, a postao je i član Košarkaške kuće slavnih. Od malih nogu je u košarci, a tijekom igračke karijere nosio je 40-ih i 50-ih godina dres beogradskih klubova Crvene zvezde, Železničara i Partizana. Nakon igračke karijere bio je i trener Partizana, OKK Beograda i talijanskog Cantua.

U povijesti košarke Stanković će ostati upisan kao jedna od glavnih zagovaratelja da se igračima iz NBA-a dopusti da nastupaju na Olimpijskim igrama što se i dogodilo 1992. u Barceloni.

Naime, Fiba je službeno dozvolila NBA košarkašima da mogu igrati na natjecanjima pod njihovom ingerencijom od 1989. godine, a prvi takav turnir bilo je Europsko prvenstvo koje se održalo te godine u Zagrebu.

Tijekom njegova mandata uvedene su i mnoge promjene u košarci što se pravila tiče; uveden je šut za tri poena, umjesto poluvremena uvedene su po uzoru na NBA ligu četvrtine, a promijenila se i dimenzija reketa te terena.

No, ono po čemu će Borislav Stanković ostati mnogim ljubiteljima košarke u sjećanju jest činjenica da je jedan od najzaslužnijih što su Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa i ostalih hrvatski košarkaši dobili priliku izboriti plasman na Olimpijskim igrama u Barceloni, gdje je osvojila srebrnu medalju u povijesnom okršaju protiv originalnog američkog Dream Teama predvođenog Michaelom Jordanom, Magicom Johnsonom, Larryjem Birdom i drugima.

'Da nije bilo Bore Stankovića Hrvatska predvođena Draženom ne bi nastupila na Olimpijskim igrama u Barceloni. Osobno se založio da se pomakne datum za ždrijeb dodatnih kvalifikacija za OI, kako bi Hrvatska koja je čekala međunarodno priznanje mogla sudjelovati, zbog čega su ga mnogi iz Beograda napadali', kazao je za tportal najtrofejniji hrvatski trener Mirko Novosel.

'Jako je volio hrvatske košarkaše, a pogotovo Dražena! Bora je bio veliki čovjek, pravi vizionar. On je po meni najveći čovjek u povijesti jugoslavenske košarke i tu nema diskusije!', dodao je 82-godišnji Novosel koji dane u karanteni, zbog straha od virusa, provodi u svom stanu u centru Zagreba