superkup

Prekrasnim Gojakovim golom, Dinamo stigao do prvog trofeja u novoj sezoni

13.07.2019 u 21:53

Bionic
Reading

Dvobojem Hrvatskog nogometnog Superkupa, između Dinama i Rijeke, krenula je nova sezona u domaćim natjecanjima. 'Modri' su stigli do pobjede 1:0 nakon fantastičnog gola Amera Gojaka, ali su zbog nesmotrenosti Lovre Majera, koji je u tri minute dobio dva žuta kartona, drhtali do samog kraja

Nakon pet godina, točnije od 2014. godine, čekali smo na novo izdanje Hrvatskog nogometnog Superkupa. Rijeka je u Zagrebu branila taj naslov, jer upravo je ona uzela posljednji trofej svladavši na Kantridi Dinamo 2:1.

Naravno, s obzirom da su obje momčadi tek završile pripreme, ali i da trenerima Bjelici i Bišćanu nisu svi igrači na raspolaganju, teško je bilo za očekivati neku spektakularnu utakmicu na otvaranju sezone.

Međutim, bez obzira što nismo vidjeli ni Olma, Šunjića, Moru s jedne strane, a s druge Puljića i Mamića, ipak smo vidjeli dopadljiv nogomet.

Rijeka se postavila u obrambenu formaciju, čekajući priliku iz kontri, dok je Dinamo bio taj koji je imao posjed lopte te preko bokova ili udarcima iz daljine, pokušavao iznenaditi Simona Slugu.

Prvu prigodu imali su gosti, kada su se nakon jedne kontre sjurili prema 16-ercu 'modrih', ali uoči Čolakovog proigravanja prema Kvržiću, pravovremen je bio Ademi.

  • +17
Hrvatski nogometni Superkup 2019: Dinamo - Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Do prve izglednije prilike čekali smo do 22. minute, a tada je Oršić s lijeve strane ubacio pred gol gostiju, Lešković je bio najviši i poslao je loptu prema golu, ali ispriječila se prečka. Odbijena lopta došla je na volej Hajroviću, ali kao i dotad, svi ti udarci iz vana, bili su blokirani od Rijekinih braniča.

Igralo se brzo, čvrsto ali i bez konkretnijih prigoda, sve do 41. minute, kada je prvi put Dinamo uspio odigrati nešto kroz kazneni prostor Rijeke. Amer Gojak uspio se izboriti za udarac i preciznim udarcem, s nekih 14 metara pogodio je desni gornji kut Slugina gola za vodstvo Dinama 1:0.

S obzriom na rezultatski zaostatak, u nastavku je Rijeka ipak zaigrala ofenzivnije, što je pak 'modrima' otvorilo više prostora u napadu.

No, pravih priogda i dalje nije bilo. Jednu smo vidjeli u 56. minuti, nakon što se Hajrović sjurio po desnom boku, lopta je išla prema Gavranoviću, ali u zadnji čas skinuli su mu gosti loptu s noge. Nepunu minutu kasnije, Gavranović je zabio gol, ali se pri tom nepropisno gradio pa je sudac Zebec pogodak poništio.

Bišćan je u 63. minuti napravio prvu izmjenu. Umjesto Escovala u igru je poslao Pavičića. Bjelica je odgovorio uvođenjem Petkovića umjesto Gavranovića.

U 69. minuti Dinamo je mogao povećati prednost. Oršić je odlično ušao po lijevom boku, poslao je loptu na suprotnu stranu, gdje ju je zahvatio Hajrović, no golman Rijeke još se jednom ispriječio Dinamovim igračima.

Bišćan je u 72. minuti napravio još jednu izmjenu, umjesto Capana ušao je Halilović.

Već u sljedećoj minuti došlo je do novih uzbuđenja, jer Dinamo je trebao voditi 2:0. Naime, Tomečak je pogodio vlastitu mrežu, ali suci su označili zaleđe prije Tomečakova kontakta s loptom i poništili su gol.

Onda se dogodila nevjerojatna situacija. Lovro Majer tek je ušao u igru, nakon slobodnog udarca, naletio je na Kvržića, kada je zaradio prvi žuti karton, a tri minute kasnije, zbog novog oštrog starta - dobio je i drugi žuti, odnosno crveni karton.

Dinamo je u zadnji sedam, osam minuta igrao s igračem manje.

Riječani su tu prednost skoro iskoristili u 88. minuti, ali Livaković je sjajno ušao u udarac Raspopovića i spriječio izjednačenje.

Na kraju je ipak ostalo 1:0, za prvi Dinamov trofej u sezoni 2019/20.

Prva HNL počinje u petak, 19. srpnja utakmicama Osijek - Slaven Belupo, te Dinamo - Lokomotiva.

DINAMO - RIJEKA 1:0

ZAGREB. Stadion Maksimir - 5.000 gledatelja; Sudac: Mario Zebec (Cestica);

Strijelac: 1:0 Gojak (42)

Žuti kartoni: Majer / Punčec, Lepinjica, Gorgon, Raspopović, Tomečak

Crveni karton: Majer (84)

DINAMO: Livaković - Stojanović, Lešković, Perić, Leovac - Ademi - Gojak, Kadzior - Hajrović (od 81. Majer), Oršić (od 90+2 Moro) - Gavranović (od 65. Petković)

RIJEKA: Sluga - Escoval (od 63. Pavičić), Župarić, Punčec - Raspopović, Capan (od 72. Halilović), Lepinjica (od 85. Murić), Tomečak - Kvržić, Gorgon, Čolak