neizvjesna grupa

Pred Hrvatskom dva stara rivala i jedna velika nepoznanica!

01.12.2017 u 18:10

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija dosada je odigrala 10 utakmica protiv reprezentacija s kojima će se susresti u skupini D na Svjetskom prvenstvu u Rusiji sljedeće godine, šest protiv Islanda, četiri protiv Argentine, dok se s Nigerijom nije susretala.

Hrvatska je svih šest utakmica protiv Islanda igrala u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a posljednje dvije upravo u posljednjem kvalifikacijskom ciklusu u kojemu je Island na kraju završio kao prvi dok je Hrvatska put do Rusije morala potražiti kroz dodatne kvalifikacije.

  • +24
Ždrijeb skupina za nogometno SP u Rusiji 2018. Izvor: Reuters / Autor: KAI PFAFFENBACH

Ukupno je Hrvatska protiv Islanda ostvarila četiri pobjede te po jedan remi i jedan poraz.

Prvi put ove dvije reprezentacije susrele su se u kvalifikacijama za SP 2006. u Njemačkoj, a Hrvatska je na putu ka prvom mjestu u skupini ostvarila dvije sigurne pobjede protiv Islanda, 4-0 u Zagrebu i 3-1 u Reykjaviku, dok je Island u to vrijeme još uvijek bio jedna od najslabijih reprezentacija u Europi, te je završio kao peti u skupini sa samo četiri boda.

Sljedeća dva ogleda Hrvatske i Islanda bila su već mnogo ozbiljnija, u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na prošlo SP u Brazilu u studenom 2013. godine. Nakon što je prvi susret u Reykjaviku završio 0-0, četiri dana potom Hrvatska je u Zagrebu golovima Mandžukića i Srne izborila odlazak na SP.

U posljednjem kvalifikacijskom ciklusu Hrvatska je 12. studenoga prošle godine slavila sa 2-0 pogocima Brozovića, no 11. lipnja ove godine Island je uzvratio pobjedom od 1-0 golom Magnussona u 90. minuti. Bio je to prvi poraz Hrvatske od Islanda, a na kraju se ispostavilo kako je to bio ključni pogodak koji je Islanđane odveo na njihovo prvo SP.

Hrvatska je protiv Argentine jednu službenu i odigrala tri prijateljske utakmice. Jedinu službenu utakmicu ove dvije reprezentacije odigrale su u posljednjem kolu u skupini na SP 1998. u Francuskoj. I prije tog dvoboja obje selekcije su izborile prolazak u osminu finala, a Argentina je pobjedom 1-0 (Pineda) osvojila prvo mjesto.

Prvi dvoboj Hrvatska i Argentina odigrale su 4. lipnja 1994. kada je tadašnji svjetski doprvak predvođen Diegom Maradonom gostovao u Zagrebu kod momčadi koja je tada još uvijek bila u nastajanju. Po jakoj kiši ta je utakmica završila bez pogodaka. Preostala dva prijateljska dvoboja Hrvatska i Argentina su igrale na neutralnim terenima, Hrvatska je slavila sa 3-2 u ožujku 2006. u Baselu, a Argentina sa 2-1 u Londonu u studenome 2014.

Protiv Nigerije naši nisu igrali nikad, a jedina afrička reprezentacija s kojom su igrali u slubežnoj utakmici bio je Kamerun kojeg su na prošlom SP-u u Brazilu lako svladali 4:0. No, ovo bi mogla biti ipak puno teža utakmica...