prilika za putovanje

Gradovi u kojima igra Hrvatska i raspored grupe D: Navijačima će se to svidjeti!

01.12.2017 u 17:21

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija izvučena je ovog petka u grupi D Svjetskog prvenstva, a svoje utakmice igrat će u Kalinjingradu i Rostovu koji nisu jako udaljeni te u Nižnjem Novgorodu...

Zlatko Dalić sigurno ne može biti sretan zahtjevnom grupom koju je Hrvatska izvukla uoči Svjetskog prvenstva, no naši navijači mogu biti zadovoljni gradovima u kojima se igraju utakmice.

  • +24
Ždrijeb skupina za nogometno SP u Rusiji 2018. Izvor: Reuters / Autor: KAI PFAFFENBACH

Naime, prvi susret 16. lipnja naši će igrati u Kalinjingradu protiv Nigerije, u Klinjingradskoj oblasti koja se nalazi 320 kilometara od ruske granice. Dodijeljen je Sovjetskom savezu 1945. godine Potsdamskim ugovorom nakon II. svjetskog rata. Kalinjingrad je lučki grad ruske eksklave između Poljske i Litve, s pristupom Baltičkom moru i ima oko 700.000 stanovnika. Pod njemačkim imenom bio je glavni grad njemačke pokrajine Istočne Pruske.

Igrat će se na stadionu od 35 tisuća ljudi, relativno blizu Hrvatskoj u odnosu na druge stadione, a s obzirom na protivnika vjerojatno će biti dostupno dovoljno ulaznica za zainteresirane navijače pa bi naši mogli imati odličnu potporu u tom susretu.

Drugi susret protiv Argentine 21. lipnja igrat će se znatno dalje, u Nižnji Novgorodu u dolini rijeke Volge koji se nalazi 400 kilometara istočno od Moskve. Važno je industrijsko središte (autoindustrija), sveučilišni grad, kulturni centar regije. Nižnji Novgorod je važno prometno čvorište (riječna luka, željeznica koja leži na Transsibirskoj pruzi, sjecište više glavnih cestovnih pravaca, zračna luka, metro).

Igrat će se na novom stadionu s kapacitetom 45 tisuća ljudi i bit će to nešto veća avantura za naše navijače od Kalinjingrada, no još uvijek izvediva. Stadion Nižnji jedan je od stadiona koji još uvijek nisu završeni, no sve bi trebalo biti gotovo do konca ove godine ili u siječnju iduće godine. Ovo je 'najnesretniji' stadion jer je tijekom gradnje na njemu bilo nekoliko nesreća, te jedan požar.

Treći susret 26. lipnja protiv starih poznanika Islanđana Hrvatska igra u Rostovu na Donu, na jugozapadu Rusije koji je također poput Kalinjingrada nama jedan od bližih gradova domaćina Svjetskog prvenstva.

Rostov na Donu ima veliku željezničku stanicu i važnu međunarodna zračnu luku. Najvažnija industrijska grana u gradu je prerada drva, kemijska i elektronička industrija. Zemlja oko Rostova izuzetno je plodna, tako da iz tog kraja stiže mnogo prehrabrenih proizvoda. Također, poznati su i rudnici kamenog uglja, jedni od najvećih u Rusiji.

Susret koji bi mogao biti odlučujući igrat će se na novom stadionu koji prima 45 tisuća gledatelja i Hrvatska će sigurno imati značajnu potporu i u ovoj utakmici.