Nastavak projekta Basketball+

Poznati košarkaški trener Rusmir Halilović osmislio revolucionarni program za košarkaše koji su u samoizolaciji: Ovo je unikatan sustav

25.03.2020 u 11:07

Bionic
Reading

Poznati košarkaški trener Rusmir Halilović, koji u ovom trofejnom hrvatskom sportu ima iskustvo dugo više od 50 godina, osim dobro poznatog projekta 'Basketball plus' osmislio je i poseban program naziva 'Edukacija košarkaša u samoizolaciji'

Već podatak kako je 71-godišnji košarkaški trener Rusmir Halilović u bogatoj karijeri radio s tada talentiranim igračima bivše Jugoslavije kao što su primjerice Dražen Petrović, Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Stojko Vranković i ostali ima težinu.

>>> Košarkaški trener Rusmir Halilović na Pelješcu započeo projekt kakav u svijetu nije viđen: Ovo je ispred svog vremena!

Projektom 'Basketball plus', koji je ljetos promovirao na poluotoku Pelješcu u mjestu Žuljana, otišao je korak dalje. Podsjetimo, riječ je o projektu kojem je cilj natjecanje u košarkaškim vještinama, stjecanje novih znanja te red druženja, zabave, upoznavanje mladih s drugim kulturama i širenje kruga poznanika.

'Projekt sam razvijao četiri godine i u njega sam implementirao igrače s kojima sam godinama radio individualno. Godinama ponavljam kako je individualni rad baza svega!', rekao je tada Halilović.

No, zbog pandemije te činjenice da je velik broj sportaša prisiljen održavati formu u samoizolaciji iskusni Halilović osmislio je revolucionarni program naziva 'Edukacija košarkaša u samoizolaciji'.

'Na platformi projekta 'Basketball+' začet je još jedan unikatan sustav: 'Edukacija košarkaša u samoizolaciji'. Evo o čemu je riječ. Spajanje umne i fizičke aktivnosti moguće je samo kod ambicioznih i profiliranih košarkaša, ali u specifičnim uvjetima. Ovakav plan i program rada nudi sljedeće:

- omogućava uspješan nastup na tzv. dan D, povratka u normalan trenažno - natjecateljski život. – nudi online komunikacijom trenera, specijaliste za individualan rad i igrača (laptop & mobitel)

- zahtjeva tek nekoliko sportskih rekvizita kao što su vijača, narukvice, bučice, lopta i stolica', ispričao je za tportal.hr Halilović dodavši još nekoliko riječi na temu projekta 'Basketball plus' koji je detaljno predstavljen i na posebnom web stranici basketballplus.eu sa svim detaljima.

'Mojim inovativnim sustavom 'Basketball plus' moguće je postići fantastične rezultate. Jedan od uvjeta je i posjedovanje video zapisa s nekoliko posljednjih utakmica. Sve ostalo je stvar rutine i dogovora', dodao je Halilović koji je posebno ponosan što je projekt poduprla i turska agencija za suradnju i koordinaciju TIKA.

O toj temi na nedavnoj skupštini KK Basketballplus nekoliko riječi kazao je i Hašim Koč, koordinator turske agencije TIKA.

'Novi sustav edukacije košarkaša Basketball plus pomiče granice, pun je unikatnih inovativnosti i donosi svima koji stanuju u njemu garantirano dodatnu vrijednost bez imalo rizika. TIKA je u njemu prepoznala globalnu vrijednost i od početka mu daje potporu. Prvi zajednički nastup bio je u Žuljani 2019. godine gdje smo postavili novu podlogu na gradsko igralište i organizirali novu formu međunarodnog natjecanja TIKA Basket 1×1, 2×2, 3×3 bez sudjelovanja sudaca. Uskoro slijedi otvaranje poligona u Zagrebu – Balon (Boćarski dom) te promocija programa iz projekta Basketball+, a onda akcije u Istanbulu, Europi…', kazao je Koč.

Iako je pandemija koronavirusa zaustavila sve sportaše u regiji nema sumnje kako je ovakav projekt hvale vrijedan.

'Da bi danas dobro radio s mladima moraš imati viziju kakva će se košarka igrati u budućnosti. Baveći se znanstvenim radom na tu temu došao sam do zaključka kako će košarka budućnosti koristiti efekte mozga! Ideju Misaona košarka bilo je potrebno teoretski i praktično pokazati', kazao je između ostalog Rusmir Halilović kojem je velika podrška bio u njegov učitelj i najveći trenerski uzor Mirko Novosel, stanovnik dvije kuće slavnih:

'Trebaju nam sustavi za proizvodnju igrača koji mogu zadovoljiti naše klupske i reprezentativne seniorske ambicije. Projekt Basketball plus je baš to', kazao je na spomenutoj skupštini Novosel.

Za kraj je predsjednik kluba Ivica Vrankić rekao:

'Ciljevi kluba su da onima koji vole košarku omoguće da dožive lijepu i korisnu mladost u besplatnoj četverogodišnjoj edukaciju po programu Basketball plus, razvijaju zdravstvenu kulturu, preveniraju ovisnosti, omoguće svima da igraju, a ne da sjede na klupi, putuju i upoznaju nove kulture i običaje, stječu nove poznanike i prijatelje, poboljšaju uvjete za trening i natjecanje', kazao je Vrankić.