HRVATSKA LOVI FINALE

Poznat raspored Davis Cup spektakla u Zadru; prvi na teren izlazi Ćorić

13.09.2018 u 12:56

Bionic
Reading

Polufinalni dvoboj Davis Cupa tenisača između Hrvatske i SAD-a u Zadru u petak će u 11 sati otvoriti Borna Ćorić i Steve Johnson dok će nakon njih na teren Marin Čilić i Frances Tiafoe, odlučeno je ždrijebom u četvrtak. Gledajući tradiciju i statistiku smiješi nam se još jedan nastup u finalu…

Podsjetimo u dosadašnja tri nastupa u polufinalu, naši su tenisači dvaput izborili mjesto u finalu te osvojili trofej 2005. protiv Slovačke u Bratislavi, a 2016. u zagrebačkoj Areni protiv Argentine bili na jedan set do drugog trijumfa u Davis Cupu.

Tako će u Zadru, gradu košarke, na posebno izgrađenom montažnom stadionu na Višnjiku od petka do nedjelje našu tenisači protiv reprezentacije SAD-a po četvrti put igrati za plasman u finale Davis Cupa.

Hrvatski izbornik Željko Krajan, nakon što pojedinačne mečeve odrade Ćorić i Čilić, za subotnji je dvoboj parova (14 sati) prijavio Ivana Dodiga i Matu Pavića, a američki izbornik Jim Courier Mikea Bryana i Ryana Harrisona.

U nedjelju bi se od 11 sati trebali sastati Čilić i Johnson te Ćorić i Tiafoe.

Hrvatska i SAD dosada su se sastale četiri puta i sva četiri dvoboja dobila je Hrvatska.

Pobjednik dvoboja Hrvatska - SAD će u finalu od 23. do 25. studenoga igrati protiv pobjednika drugog polufinala u kojemu se u Lilleu sastaju Francuska i Španjolska.

  • +11
Zadar spreman dočekuje polufinale Davis Cupa: Hrvatska - SAD Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Hrvatska - tri polufinala, dva finala, jedan naslov

Gledajući u povijest od hrvatske samostalnosti naša Davis Cup reprezentacija prvi je meč u Davis Cupu odigrala u svibnju 1993. godine u Zimbabveu, a samo 12 godina poslije u Bratislavi naši su tenisači osvojili trofej kojim se prije njih moglo podičiti samo 11 nacija.

U dosadašnja tri nastupa u polufinalu, naši su tenisači dvaput izborili mjesto u finalu te osvojili trofej 2005. protiv Slovačke u Bratislavi, a 2016. u zagrebačkoj Areni protiv Argentine bili na jedan set do drugog trijumfa u Davis Cupu.

U posljednjih 15 izdanja ovog natjecanja malo se reprezentacija može pohvaliti da su imale više uspjeha od Hrvatske. Španjolska je četiri puta osvajala trofeje (2005, 2008-09. i 2011.) te jednom izgubila u finalu (2012.), dvaput su slavili Česi (2012-13.), a po jednom Rusi, Amerikanci, Srbi, Švicarci, Britanci, Francuzi i Argentinci kojima je zagrebačko finale bilo četvrto u spomenutom razdoblju. Od 2004. do danas Francuzi i Belgijanci su dvaput gubili u finalu, a uz Hrvatsku, po jednom su poražene bile reprezentacije SAD-a, Rusije, Slovačke, Češke i Srbije.

Kad su u pitanju polufinalni dvoboji, može se reći da su naši tenisači imali dosta sreće sa ždrijebom, jer se još nije dogodilo da se za finale bore na gostujućem terenu. Tako su kuglice posebno bile sretne 2005. i 2009. godine, kad je ždrijebom odlučeno da će u Hrvatska biti domaćin u sudarima s Rusijom i Češkom, s obzirom da su to bili njihovi prvi dvoboji u Davis Cupu, dok je 2016. Francuska došla u goste zahvaljujući tome što je prijašnji dvoboj hrvatskih i francuskih tenisača odigran 2004. godine u Metzu.

2005. Hrvatska - Rusija 3-2, SC Gripe, Split (tepih)

Nakon velike pobjede u Carsonu, predgrađu Los Angelesa nad reprezentacijom SAD-a (3-2) te slavljem protiv Rumunjske (4-1) u srpanjskom četvrtfinalu na splitskim Gripama, odlučeno je da će se na istom mjestu naši tenisači boriti i za plasman u veliko finale. Suparnik je bila Rusija, koja je tri godine prije u dramatičnom raspletu dvoboja s Francuzima u Parizu po prvi put u povijesti osvojila veliki srebrni trofej.

Šamil Tarpišev nije mogao računati na ozlijeđenog Marata Safina, ali je u Nikolaju Davidenku, pariškom junaku Mihailu Južniju te Dmitriju Tursunovu i Igoru Andrejevu imao vrlo snažnu i kompaktnu momčad, s puno mogućnosti za razne kombinacije kojima je ruski izbornik bio sklon. Hrvatski izbornik Nikola Pilić je uz Ivana Ljubičića i Marija Ančića kao pričuve imao Ivu Karlovića i Sašu Tuksara.

Prema već ustaljenom obrascu Ančić je prvog dana igrao protiv najboljeg gostujućeg igrača i u četiri izjednačena seta ipak izgubio od Davidenka (7-5, 6-4, 5-7, 6-4). Ljubičić je, pak, trebao pet setova kako bi slomio otpor Južnija (3-6, 6-3, 6-4, 4-6, 6-4).

Ništa manje dramatičan nije bio ni subotnji dvoboj parova. Brončani olimpijci Ančić i Ljubičić također su trebali pet setova kako bi slomili par Tursunov - Andrejev (6-2, 4-6, 7-6, 3-6, 6-4). Inspirirani Ivan Ljubičić, koji je znao pobjedničku formulu protiv Nikolaja Davidenka, u nedjelju je u prvom dvoboju, u tri seta (6-3, 7-6, 6-4) razriješio dvojbu oko pobjednika i odveo Hrvatsku put Bratislave, na veliko finale.

2009. Hrvatska - Češka 1-4, SD Žatika, Poreč (zemlja)

Nakon pobjeda nad Čileom i SAD-om u porečkoj Žatiki, na privremenom zemljanom terenu, hrvatski su tenisači odlučili da će i polufinale protiv Češke odigrati u istim uvjetima. Goran Prpić je na raspolaganju imao isti sastav kao i u četvrtfinalu protiv Amerikanaca, Marina Čilića i Ivu Karlovića u glavnim ulogama, Roka Karanušića i Lovru Zovka kao pričuve. Češki izbornik Jaroslav Navratil doveo je najjači sastav s Radekom Štepanekom i Tomašom Berdychom u glavnim ulogama te Janom Hajekom i Lukašom Dlouhym kao zamjenama.

Prvi dan dvoboja donio je rasplet cijelog meča. Kao i u četvrtfinalu protiv Amerikanaca, prva dva pojedinačna dvoboja ponudila su puno drame, zapleta, obrata i raspleta u pet setova, koji je na kraju bio nepovoljan za našu reprezentaciju, jer su Česi poveli sa 2-0.

Šest sati trajao je "teniski rat" između Karlovića i Štepaneka. Dr. Ivo je postavio rekord po broju aseva u jednom Davis Cup dvoboju, ispalio 78 neobranjivih projektila, imao četiri meč-lopte u petom setu, ali ga je na kraju izgubio (6-7, 7-6, 7-6, 6-7, 16-14). U drugom meču je Čilić uhvatio zaostatak od dva seta protiv Berdycha, ali je iskusniji Čeh u petom setu, ipak, spriječio potpuni preokret (6-3, 6-3, 3-6, 4-6, 6-3).

U subotu su Berdych i Štepanek glatko svladali Čilića i Zovka (6-1, 6-3, 6-4) i odveli svoju reprezentaciju u finale na radost skupine od najmanje tisuću čeških navijača, koji su tijekom cijelog vikenda nadglasali domaće gledatelje i možda u preusdnim trenucima bili ta prevaga na stranu gostiju koji su se u Poreču mogli osjećati kao da igraju kod kuće.

2016. Hrvatska - Francuska 3-2, SD Krešimir Ćosić, Zadar (tvrda podloga)

Sedam godina je Marin Čilić čekao priliku da s reprezentacijom dođe do novog polufinala, a naši su ga tenisači izborili velikim četvrtfinalnim preokretom u Portlandu protiv reprezentacije SAD-a, kad su do pobjede stigli nakon poraza u prva dva pojedinačna meča.

Željko Krajan je izabrao isti sastav, te uz Čilića imao Bornu Ćorića, iako je vukao ozljedu koljena, Ivana Dodiga i Marina Draganju. Francuski izbornik Yannick Noah bio je bez ozlijeđenog Jo-Wilfrieda Tsonge, koji je tjedan dana prije predao četvrfinale US Opena Novaku Đokoviću, a potom se odrekao i usluga Gaela Monfilsa, koji je došao u Zadar nakon poraza u polufinalu US Opena od Đokovića te se nije osjećao spremnim odmah početi trenirati. Noah mu je objasnio da ga u takvom stanju ne treba u reprezentaciji, poslao ga kući i na Hrvatsku odlučio ići s Richardom Gasquetom, Lucasom Pouilleom i ponajboljim svjetskim parom koji su činili Nicolas Mahut i Pierre-Hugues Herbert.

Marin Čilić se pokazao ključnim čovjekom i najboljim igračem polufinala. U petak je u četiri seta pobijedio Pouillea (6-1, 7-6, 2-6, 6-2), nakon što je Gasquet svladao nemoćnog i ozlijeđenog Ćorića (6-2, 7-6, 6-1) koji je nedugo nakon dvoboja u Zadru završio na operaciji koljena.

U subotu su Čilić i Dodig odigrali jedan od najboljih mečeva u paru te svladali Herberta i Mahuta u četiri seta (7-6, 5-7, 7-6, 6-3). Kako je to 2005. činio Ivan Ljubičić, tako je i Marin Čilić opravdao status prvog igrača svladavši Gasqueta u tri seta (6-3, 6-2, 7-5) te odveo Hrvatsku do drugog finala.

Nažalost, dva i pol mjeseca poslije jedan set u dvoboju protiv Juana Martina del Potra nedostajao mu je da odvede našu reprezentaciju i do drugog naslova.

Povratak u Zadar našim tenisačima nudi novu priliku. Priliku za treće finale, posljednje po dosadašnjem, "pravom" Davis Cup sustavu, prije nego ovaj "vitalni stogodišnjak" završi na skupoj "plastičnoj operaciji" i potpuno promjeni svoju fizionomiju. Na bolje ili lošije - vrijeme će pokazati.

  • +3
ATP Queens, finale: Marin Čilić - Novak Đoković Izvor: Profimedia / Autor: N.N.