Brzo se snašao

Povremeni reprezentativac napravio senzacionalni transfer; prvi od Hrvata napustio je rusku ligu, a sada će igrati za klub koji je bio prvak Engleske

24.03.2022 u 15:20

Bionic
Reading

Povremeni hrvatski nogometni reprezentativac, 25-godišnji Filip Uremović, prije nekoliko dana kao prvi hrvatski nogometaš iskoristio je Fifinu odluku i mogućnost odlaska iz Rusije mimo prijelaznog roka. Uremović je do tad nosio dres Rubina iz Kazanja

Filip Uremović suspendirao je ugovor s Rubinom iz Kazanja do 30. lipnja. Iako ima potpisan ugovor s ovim ruskim klubom na još dvije godine, mnogi su se pitali je li uopće imao želju vratiti se tamo...

Prije desetak dana otišao je iz Rusije, a u nekim se medijima pojavila priča kako bi ga do kraja sezone mogao angažirati i zagrebački Dinamo.

Međutim, to su očito bila samo medijska nagađanja, jer Uremović je od ovog četvrtka postao igrač Sheffield Uniteda, kluba iz engleskog Championshipa, odnosno druge lige.

Cijlela priča oko buduće suradnje počela je još prošlog vikenda. U subotu je nakon puno komplikacija, jer bio je cijepljen samo ruskim cjepivom, a koje Englezi ne priznaju, ipak stigao na Otok. Tijekom dana odgledao je utakmicu svog budućeg kluba protiv Barnsleyja (opa. kojeg su igrači Sheffielda i pobijedili 2:0) a onda je u nedjelju, nakon liječničkog pregleda, sjeo u zrakoplov i krenuo prema Hrvatskoj. Uz uvjerenje kako će se već do srijede vratiti i trenirati s momčadi koju vodi Paul Heckingbottom.

Međutim, sve se malo rastegnulo, jer trebalo je riješiti i papirologiju, pa se u priču uključio i FA, odnosno engleski nogometni savez.

Na kraju je ovog četvrtka stiglo 'zeleno svijetlo', te je Uremović i službeno predstavljen kao igrač Sheffield Uniteda.

Sheffield United, koji je još u 19. stoljeću, točnije u sezoni 1897/98. osvojio jedini naslov engleskog prvaka, zasad je na petom mjestu (op.a., od 24 kluba) u ovom rangu natjecanja te s realnim izgledima da se uključi u borbu za plasman među Premierligaše.

Dogodi li se i takav rasplet, odnosno ostane li Sheffield United u borbi za proboj među elitu, bila bi to velika zadovoljština ovom igraču koji je svojevremeno (bio) i na popisu hrvatskog izbornika Zlatka Dalića.

Zadnji nastup u dresu hrvatske A reprezentacije, od njih ukupno šest, upisao je još u studenome 2020. godine, u okršaju Lige nacija protiv Švedske. Inače, baš protiv Švedske (u listopadu iste godine) te protiv Francuske na terenu je proveo svih 90 minuta.

Osim Uremovića, od hrvatskih igrača u Championshipu igraju i Ivan Šunjić (Birmingham City) te Alen Halilović (Reading). Do veljače u dresu Luton Towna bio je i hrvatski reprezentativni golman Simon Sluga, koji je sada igrač bugarskog Ludogoreca.