prvi se pamte

Povijesna pobjeda službeno najmanje nogometne nacije na svijetu

26.03.2018 u 11:21

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Gibraltara stigla je do prve pobjede otkako je 2014. godine primljena u članstvo Fife i Uefe. U prijateljskoj je utakmici s Latvijom golom Liama Walkera u 88. minuti Gibraltar slavio 1:0...

Cijela populacija Gibraltara, koja je oko 30.000 stanovnika, bez ikakvog problema stane na Maksimir. I ostalo bi još praznih mjesta... No, nogometni zaljubljenici u ovoj državici, koja je službeno prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva i koja se prostire na tek 6.8 kilometara kvadratnih, imaju razloga za veselje.

Naime, nogometna reprezentacija Gibraltara ostvarila je prvu, povijesnu pobjedu u službenim utakmicama otkako je 2014. godine primljena u članstvo Uefe, a nešto kasnije i pod okrilje Fife. Sudjelovao je Gibraltar u kvalifikacijama za EP 2016. godine, te u kvalifikacijama za SP 2018. u Rusiji. I nije se baš iskazao - u kvalifikacijama za Euro ostvario je svih 10 poraza uz gol-razliku 2:56! Isti učinak imao je Gibraltar i u kvalifikacijama za SP, 10 poraza, no s gol-razlikom 3:47 pokazao je određeni 'napredak'!

Autor: youtube

Nerealno je očekivati nešto više od reprezentacije u nastanku, koja je svoje prve igrače tražila i putem Twittera. Istina, pobijedio je Gibraltar još tamo 2014. godine Maltu 1:0, no tada nije bio službeno primljen u članstvo Fife i Uefe, pa se ta utakmica vodi kao neslužbena. No, nedjelja, 25. ožujka 2018. godine ostat će zapisana u sportskoj povijesti ove državice. U goste je stigla reprezentacija Latvije, službeno 41. reprezentacije na Uefinoj ljestvici. Presudio joj je golom iz slobodnjaka u 88. minuti Liam Walker, veznjak engleskog četvrtoligaša Notts Countyja.

Gibraltar će se sada barem malo pomaknuti na Fifinoj ljestvici, ionako je bio na samom dnu, na 206. mjestu koje je dijelio s Anguillom, Bahamima, Eritrejom, Somalijom i Tongom...

  • +4
Prijateljska utakmica: Hrvatska - Gibraltar Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj