prvaci svijeta

Povijesna pobjeda; Francuzi napokon ‘za pojasom’ i zadnji heroj starog kova

25.11.2018 u 23:43

Bionic
Reading

Prepoznatljiv Čilićev dres i meč u kojem je igrao tako da nije mogao izgubiti postavili su ga u najuži krug hrvatskih sportskih velikana. Ništa na putu do slave u Lilleu ne bi postigao sam, ali nema sumnje tko je vođa ove šampionske generacije

Život nekada napiše lijepe sportske bajke. Mala zemlja dođe u goste supersili i uzme im mjeru na impresivan način. Znaju po svijetu da s crveno-bijelim kvadratićima uvijek bude čupavo, ali protiv Francuza u finalima još nismo imali razloga za slavlje. Kao i Hase iz pjesme Zabranjenog pušenja naši su često ‘tukli Engleze, Švabe i Ruse’, ali s Francuzima najčešće nije išlo.

Sve do nedjelje i Čilićevog loba kojim je zapečatio svoju tenisku doktorsku disertaciju. Tako najveće mečeve zatvaraju samo šampioni. A da je Borna Ćorić morao opet izaći na teren, nijednom se iz francuskog ešalona ne bi dobro pisalo. Ni preko 25.000 prekaljene Davis Cup publike nije moglo okrenuti vodu na mlin domaćina. U singlu im je Croatie bila pretežak zadatak; to su redom kasnije priznavali.

  • +15
Hrvatska je osvojila Davis Cup drugi put u povijesti! Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Davis Cup od sljedeće godine gubi svoj format i dio čari, a na stadionu u Lilleu dobio je svog posljednjeg heroja starog kova. Marin Čilić je bio i valjda će uvijek ostati predmet kafanskih rasprava i meta mudrih analitičara, ali ovaj Lille mu nitko nikad ne može uzeti. Pomeo je Francuze i nakon hat-tricka u zadarskom polufinalu prije dvije godine postao prvim Hrvatom koji dominira nad 'tricolorima'. I dalje peče onaj poraz od Del Potra u Zagrebu, ali život je takav. Pobjede se rađaju iz poraza i Marin je nakon New Yorka opet svijetu pokazao da na najvećoj sceni može biti nezaustavljiv.

  • +20
Davis Cup, finale, Lucas Pouille - Marin Čilić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska je velika samo zbog sporta. Čovjek mora tri puta pročitati 'world champions Croatia' da se uvjeri da ne sanja. A ovih 25.000 ljudi na stadionu je dobro memoriralo tko im je došao u goste i da je i njima teško pojmiti otkud više svi ti teniski velikani iz tako malobrojnog i organizacijski zakržljalog naroda.

>> Francuzi su nakon poraza uletjeli u hrvatsku svlačionicu i ugodno iznenadili naše tenisače

Valjda je to do srčanosti i rada i pameti i mora talenta, ali najčešće je ključno baš srce. I niču i dalje. I s Ćorićem i Pavićem je jasno - imamo garanciju da će biti još ludih mečeva i uspjeha. A Lille je bio tek jedna stanica na tom lijepom putu. Nezaboravna stanica.