slučaj Rusi i Bjelorusi

Povijesna odluka u Latviji; izglasan zakon koji neki nazivaju presedanom i prekretnicom

02.02.2024 u 08:39

Bionic
Reading

Latvijski parlament izglasao je u četvrtak zakon kojim se reprezentacijama u svim sportovima zabranjuje da igraju utakmice protiv Rusije i Bjelorusije iz solidarnosti i podrške Ukrajini, javlja francuska novinska agencija AFP

Ovu povijesnu mjeru - koji mnogi smatraju presedanom ili prekretnicom - prihvatio je 100-člani parlament sa 74 glasa za i 11 protiv. Latvija, također članica EU-a i NATO-a, velika je podrška Ukrajini otkako ju je Rusija napala prije nešto manje od dvije godine.

Prema amandmanu na zakon o sportu, reprezentacijama u momčadskim sportovima zabranjeno je igrati protiv Rusije i njezine saveznice Bjelorusije, bez obzira na to natječu li se pod svojom ili neutralnom zastavom. Zastupnici su također odobrili promjenu koja onemogućuje organizatorima sportskih događaja u Latviji da pozivaju ruske ili bjeloruske reprezentacije na svoja natjecanja.

No, ima i primjera kao što je recimo trenutačno druga tenisačica svijeta Aryna Sabalenka, osvajačica je prvog Grand Slama u sezoni, Australian Opena. Ona je nastupala bez zastave jer je tenisačima i tenisačicama iz Rusije i Bjelorusije na Australian Openu zabranjeno isticanje nacionalnih obilježja zbog situacije u Ukrajini. Taj primjer govori kako je i sportašima iz Rusije i Bjelorusije dosta rata. Ali ni to sad ništa ne znači za sportaše iz Latvije koji odbijaju igrati u sa sportašima iz Rusije i Bjelorusije usprkos tome što igraju bez isticanja zastave. Primjerice, najbolja latvijska tenisaćica Jeļena Ostapenko više ne smije igrati protiv Sabalenke jer joj to brani novi zakon.

'Glavni cilj amandmana je naglasiti solidarnost Latvije s Ukrajinom i spriječiti bilo kakve ruske pokušaje da legitimiziraju ratne zločine mirnim putem kao što su sportski događaji', rekao je šef parlamentarnog pododbora za sport i zastupnik Davis Martinš Daugavietis prije glasovanja.

Kao primjer, AFP navodi da bi se elitni timovi Latvije natjecali protiv Rusije ili Bjelorusije na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. novi zakon to zabranio.

Mnogi latvijski sportaši već su razmišljali o bojkotu Olimpijskih igara ako se Rusi mogu natjecati u Parizu. Olimpijski pobjednici u košarci 3x3, koji dolaze iz Latvije, rekli su da neće sudjelovati na ljetnim igrama ako na njima sudjeluju ruski sportaši, dodaje AFP.

U kojem će ovo smjeru ići još nitko ne zna, ali ova odluka svakako je presedan u sportu. Pitanje je samo hoće li primjer latvije pratiti i neke druge susjedne države u znak olidarnosti i podrške Ukrajini.