liga nacija

Povijesna blamaža turskih nogometaša; pobijedila ih je jedna od najslabijih svjetskih reprezentacija

26.09.2022 u 10:34

Bionic
Reading

Trebalo je to biti tek puko odrađivanje posla u 6. kolu Lige C Lige nacija. Turska je stigla na Farske Otoke kako bi protiv domaćina potvrdila prvo mjesto u skupini i promociju u viši rang. No, Turci su doživjeli šokantan poraz od 125. reprezentacije na Fifinoj ljestvici

Turci već neko vrijeme nisu konkurentna nogometna sila, iako nemaju konstantu i dalje su jedna od opasnih reprezentacija za koje se nikad ne zna kako će odigrati.

Ove su sezone u Ligi nacija Turci igrali u C razredu, trećoj ligi. Konkurencija u skupini? Litva, Luksemburg i Farski Otoci. Hm, vrlo izazovno, reklo bi se.

Jasno je da su svi očekivali da će se Turci prošetati skupinom i vratiti se u B rang Lige nacija. To se u stvari i dogodilo jer je Turska uoči posljednjeg 6. kola i gostovanja na Farskim Otocima već osigurala prvo mjesto s četiri pobjede i remijem. Zato su se Turci opustili na sjeveru Europe i doživjeli jednu od najvećih nogometnih blamaža u svojoj povijesti. Istina, znali su Turci imati nevjerojatnih kikseva, ali da će izgubiti od Farskih Otoka...

Za domaćine su tako golove zabili Viljormur Davidsen u 51. i Joan Edmundsson u 59. minuti, a za Tursku je utješni gol zabio Serdar Gurler u 89. minuti.

Treba istaknuti kako su Farski Otoci ovim nanizali četiri utakmice bez poraza, Ligu nacija završili su s dva remija (Luksemburg i Litva) i dvije pobjede (Litva i Turska). Za državu koja ima samo 48.000 stanovnika - što je 1726 puta manje od Turske - ovo je fantastičan rezultat i jedna od povijesnih pobjeda. Ne treba zaboraviti da su Farski Otoci u kvalifikacijama za Euro 2016. godine dva puta pobijedili Grčku, što je tada bila prvoklasna senzacija.

Standings provided by SofaScore