bez iznenađenja

Završio je zimski prijelazni rok u ligama 'petice', posljednji sati bili su uzbudljivi

31.01.2018 u 18:19

Bionic
Reading

U Njemačkoj je trgovanje završilo već u 18 sati, u Italiji je stalo u 23 sata, a u Engleskoj, Francuskoj, Španjolskoj i Nizozemskoj u ponoć. Klubovi u Hrvatski Telekom Prvoj ligi za dovođenje pojačanja imaju vremena do 15. veljače, a žuriti se ne moraju Rusi kojima rok za transfere završava 22. veljače, dok u Kini traje do 28. veljače...

U posljednjih nekoliko sati zimskog prijelaznog roka očekivalo se nekoliko senzacionalnih transfera, no oni su ove godine izostali. No, bilo je 'napeto', u jednom je trenutku Mateo Kovačić već praktički bio na putu za ruski St. Peterburg, Real je dogovarao zamjenu igrača sa Zenitom. Marcelo Brozović i dalje ostaje u Interu, a bio je već jednom nogom u Sevilli... Krenimo s onim najzvučnijim transferima...

Tottenham je objavio kako je zgotovio transfer brazilskog reprezentativca Lucasa Moure (26) iz PSG-a. Na Parku prinčeva je Moura postao višak nakon što su stigli Neymar, Mbappe i Draxler te je ovo bio očekivani odlazak. U momčadi 'spursa' sigurno će imati svoje mjesto u prvih 11, cijeli je transfer 'težak' oko 30 milijuna eura, a Moura je potpisao do 2023. godine.

Nakon što je Romu napustio Emerson Palmieri koji je potpisao za Chelsea, 'vučica' je krenula u potragu za njegovom zamjenom. Zato su doveli defenzivca lisabonskog Sportinga Jonathana Silvu (23). Za početak na Olimpico stiže na posudbu do kraja sezone, ali Roma na ljeto ima pravo prvootkupa njegovog ugovora.

Borussia Dortmund je u posljednjim trenucima zadnjeg dana prijelaznog roka dovela dvojicu nogometaša. Iz Chelseaja je na posudbu do kraja sezone stigao napadač Michy Batshuayi, a iz Barcelone su doveli nadarenog 17-godišnjeg veznjaka Sergia Gomeza. No, nije poznato koliku su odštetu platili Barci. Bundesligaši su tržnicu zatvorili u 18 sati...

Manchester City odustao je od dovođenja Riyada Mahreza (26). Leicester je za alžirskog reprezentativca tražio 120 milijuna eura odštete, ali trener 'građana' Pep Guardiola je odlučio kako je to ipak malo bahata i prevelika svota. Engleski mediji javljaju kako je cijeli posao, barem za sada, stopiran..

Čini se kako je Arsenal napravio još jedan izvrstan posao - produžio je ugovor sa njemačkim veznjakom Mesutom Özilom (29) do ljeta 2021. godine. Özilu, koji je stigao u Arsenal 2013. iz Real Madrida, dosadašnji je ugovor vrijedio do ljeta ove godine. Puno se pričalo o njegovom odlasku iz kluba, ali njemački nogometaš na kraju je ipak odlučio ostati s 'topnicima', te će po novom ugovoru zarađivati 20 milijuna eura po sezoni, čime će postati najplaćeniji igrač u povijesti Arsenala.

'Zakuhalo' se u madridskom Realu, a kao jedan od igrača koji bi mogli biti uključeni u potencijalni transfer spominje se i hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić! Naime, 'kraljevi' su 'bacili oko' na veznjaka Leandra Paredesa koji je trenutno član Zenita iz St. Peterburga. Ponudili su Rusima Kovačića i 35 milijuna eura odštete, no čini se kako je naš nogometaš odbio transfer pa se čeka nova ponuda iz Madrida...

U Hrvatski Telekom Prvu ligu vraća se jedno zvučno ime. Rijeka je odlučila vratiti svog bivšeg igrača, na Rujevicu stiže Marin Leovac! 'Kapitalac' je to jer momčad Matjaža Keka doslovno je desetkovana odlascima i sigurno je kako će Leovac - koji je u ljeto 2015. iz Rijeke otišao u grčki PAOK - svojim iskustvom dati dodatnu čvrstoću ekipi. U isto vrijeme je Rijeka potpisala i Darka Velkoskog (22) iz Vardara, no on će se momčadi priključiti tek u ljetnom prijelaznom roku.

  • +6
La Liga, Valencia - Real Madrid Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Heino Kalis

Dinamo je predstavio svoje pojačanje, Izet Hajrović (26) potpisao je ugovor na četiri godine, te će nositi dres s brojem osam. Ovaj je krilni napadač igrao za Grasshoppers, Galatasaray, Eibar i Werder Bremen iz čijih je redova i stigao u Dinamo. Za reprezentaciju BIH odigrao je 24 utakmice te pritom zabio četiri gola.

Ranije je zgotovljeno nekoliko 'jakih' transfera. Prvo je Arsenal potvrdio kako je doveo Pierre-Emerick Aubameyanga, dok je Chelsea 'topnicima' za Oliviera Girouda (31) - koji je Aubameyangovim dolaskom postao višak - platio 18 milijuna eura. Arsenal je tako dobio sjajnog napadača koji je u formi i trebao bi biti toliko željena 'svježa krv' koja će razdrmati učmalu momčad Arsenea Wengera. Giroud? Možda se preporodi u novoj momčadi, no ove je sezone u prvenstvu zabio samo četiri gola, definitivno je izvan forme.

  • +5
Arsenal - Liverpool, 19. kolo Premiershipa, 2017/18. Izvor: Reuters / Autor: EDDIE KEOGH

Zato je neuništivi kamerunski napadač Samuel Eto'o (36) napustio Antalyaspor. No, odlučio je ostati u Turskoj, potpisao je ugovor na dvije godine s Konyasporom. Eto'ou je ovo dvanaest klub u karijeri, do sada je igrao za Real Madrid, Leganes, Espanyol, Mallorcu, Barcelonu, milanski Inter, Anži, Chelsea, Everton, Sampdoriju te Antalyaspor.