pravo glasa za 110.000 članova

Poseban dan za sve koji vole Barcelonu, bira se novi predsjednik. Ali koga izabrati, jer sva tri kandidata spominju samo Lionela Messija?

07.03.2021 u 11:37

Bionic
Reading

Napokon je došla i nedjelja u kojoj se bira novi predsjednik katalonskog sportskog velikana, Barcelone

Nogometaši Barcelone, predvođeni Lionelom Messijem u subotu su u Pamploni odradili svoj dio posla, svladavši Osasunu 2:0. Sada je pak odgovornost na Barceloninim članovima, koji su od 9 sati krenuli na birališta kako bi izabrali novog predsjednika, 42. po redu, a čiji će mandat trajati do 2026. godine.

Pravo izbora imaju samo punoljetni članovi kluba, a koji Barceloninu iskaznicu imaju minimalno već dvije godine. Osim što je glasanje moguće na stadionu i na nekoliko birališta diljem grada, bilo je omogućeno i putem pošte.

Pravo glasa ima 110.290 članova, s time da je poštom stiglo 20.663 glasačka listića, a na izbore se može - osim u Barceloni, izaći i u Gironi, Lleidi, Tarragoni i Andorri.

U utrci za predsjednika ističu se imena trojice kandidata, a najveće izglede ima Joan Laporta. Naravno, njegovo obećanje vezano je uz osiguranje ostanka Lionela Messija na Nou Campu.

Naravno, svjesni Messijeve uloge su i dvojica najglasnijih 'opozicionara', a to su Victor Font te Toni Freixa, a svoj su mandat bazirali na - Argentincu. Drugim riječima, i oni su obećali njegov ostanak u katalonskom velikanu.

Međutim, tko god bude izabran, imat će pune ruke posla, jer nakon odlaska Josepa Bartomeua klub je u velikoj financijskoj krizi i prvo će taj segment morati doživjeti promjene.

  • +10
FC Barcelona - FC Sevilla, Kup kralja, polufinale, druga utakmica, 3.3.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Gerard Franco / Zuma Press / Profimedia