lako njemu sada pričati

Portugalski izbornik nije mogao jednostavnije objasniti zašto je Hrvatska izgubila, a posebno je odjeknula izjava o izostanku Cristiana Ronalda

06.09.2020 u 07:47

Bionic
Reading

Hrvatska je doživjela poraz 4:1 u Portu od Portugala, u prvoj utakmici nove sezone Lige nacija. Osim rezultata, loša je bila i igra naše reprezentacije, no najvažnije je da su toga svjesni i izbornik Dalić i igrači. I što se alibi ne traži u činjenici da nije bilo ni Luke Modrića ni Ivana Rakitića. Jer Portugalcima nije bilo Cristiana Ronalda. A u čemu je bila razlika, najbolje je objasnio portugalski izbornik Fernando Santos

'Portugal je pobijedio Hrvatsku sa 4:1 jer je blokirao njenu igru u sredini terena i pokušaje slanja lopte u dubinu, a onda ju je psihološki dotukao zabijenim golom', rekao je portugalski izbornik Fernando Santos na konferenciji za medije.

'Hrvatska me nije razočarala. Ne znam što se dogodilo, ne znam kako smo uspjeli blokirati Hrvatsku u onome u čemu je jaka, a to je u igra u dubinu. Moji igrači su blokirali tu njenu igru, nisu joj dopustili igrati kako želi, a onda su zabili gol. Kada smo tako stavili igru pod kontrolu osjetili smo se moćnije, a protivnik slabije. Da nismo zabili prvi gol možda je sve moglo biti i drugačije na kraju', izjavio je Santos.

Portugal je poveo pred kraj prvog poluvremena golom Joaoa Cancela (41), na 2:0 povisio je Diogo Jota (58), za 3:0 strijelac je bio Joao Felix (70), da bi u sudačkoj nadoknadi svaki sastav postigao po pogodak. Prvo je u prvoj minuti nadoknade Petković (90+1) smanjio na 3:1, da bi u posljednjim sekundama Andre Silva (90+4) pogodio za konačnih 4:1.

'Protiv velikog protivnika kao što je Hrvatska odigrali smo dobro, kvalitetno, no imamo još puno stvari za popraviti. Uvijek se može bolje', dodao je.

Portugal je pobijedio unatoč izostanku svog kapetana i najboljeg strijelca Cristiana Ronalda, koji nije nastupio zbog infekcije prsta desne noge.

'Ekipa u zadnje vrijeme igra dobro i bez Cristiana, a i s njime. To smo vidjeli i u prošlom ciklusu Lige nacija kada smo prošli grupu bez njega pa smo zatim s njim u finalu pobijedili i osvojili natjecanje. Naviknut ćemo se na igranje bez Ronalda, moramo računati sami na sebe, i ne ovisiti o njemu', izjavio je Santos. Dodao je kako će Ronaldo putovati s momčadi u Švedsku gdje u utorak gostuju.

'Vjerujemo da će se oporaviti pod utjecajem antibiotika i da bi mogao zaigrati. Međutim, imam mogućnost biranja različitih igrača pa tako od situacije do situacije mogu poslati na teren one koje u tom trenutku smatram najprikladnijima', izjavio je Santos.

Premda su se prošli ponedjeljak neki igrači vratili s godišnjih odmora pa priključili reprezentaciji pokazali su fizičku nadmoć u odnosu na hrvatske igrače.

  • +24
Portugal - Hrvatska, nogomet, UEFA Liga nacija, 5.9.2020. Izvor: EPA / Autor: MANUEL FERNANDO ARAUJO

'Tijekom tjedna ekipa je imala dobru izvedbu, izabrali smo igrače koji su se znali postaviti u igri. Bilo me je strah da fizički neće biti spremni, ali bili su inteligentni na terenu jer su tehnički pametno odigrali', napomenuo je Santos.

Portugal i Hrvatska posljednji put su igrali utakmice u studenom.

'Obavili smo težak posao jer nisu igrali 10 mjeseci za reprezentaciji i jer su mislima bili s klubovima. Morali smo ih podsjetiti kako se igra u reprezentaciji, ali sada moraju biti zadovoljni. Najvažnije je da su oni zadovoljni dok su ovdje s nama. A s tri boda smo svi zadovoljni', zaključio je Santos koji je s Portugalom osvojio Ligu nacija 2019. i Europsko prvenstvo 2016. godine.

Krilni igrač Diogo Jota, koji je zabio drugi pogodak u pobjedi Portugala od 4:1 nad Hrvatskom, rekao da nije očekivao tako uvjerljivu nadmoć tijekom utakmice no da je pobjeda zaslužena jer su Portugalci kontrolirali igru.

'Nismo očekivali ovo, ali normalno je da kada netko odigra dobro, da se čini da je druga strana bila jako loša. Hrvatska se borila ali smo preuzeli kontrolu igre. Zatim smo počeli stvarati prilike, a onda i zabijati', rekao je 23-godišnji Jota.

'Imali smo puno prilika, mogli smo biti i efikasniji, ali napravili smo što smo trebali. Bilo nam je važno početi natjecanje na najbolji način, uspješno krenuti u obranu titule, a to smo i ostvarili. Došli smo do potrebna tri boda', dodao je.

Igraču engleskog Wolverhamptoma ovo je bio treći nastup i prvi pogodak za Portugal.

'Zadovoljan sam što sam pomogao golom', istaknuo je.