EDEROV GOL U 109. MINUTI

Portugal šokirao Francusku i uzeo prvi naslov europskog prvaka

11.07.2016 u 09:51

  • +45

Finale EURO 2016., Portugal - Francuska

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Darren Staples

Bionic
Reading

Nakon mjesec dana loptanja po stadionima i gradovima diljem Francuske doznali smo da je najbolja momčad Eura 2016 - Portugal. Pobjedom 1:0 i golom Edera u 109. minuti Portugal je šokirao Francuze i stigao do svog prvog naslova

Portugalci su po treći put igrali produžetak na Europskom prvenstvu i po treći ga puta uspješno položili. Prvo su u osmini finala svladali Hrvatsku, potom Poljsku, a u velikom finalu na punom St. Denisu i domaćina turnira - Francusku.

I nanijeli su poraz Francuzima nakon deset uzastopnih poraza u međusobnim utakmicama, odnosno po prvi puta nakon 1975. godine.

Izbornici Fernando Santos i Didier Deschamps imali su prilike sastavljati momčadi od najboljih igrača, što je posebno važno bilo za portugalskog izbornika, odnosno zbog spoznaje da je i Pepe spreman za potpune napore.

Portugalski put do zlata

SKUPINA F
Portugal - Island 1:1
Portugal - Austrija 0:0
Portugal - Mađarska 3:3

OSMINA FINALA
Portugal - Hrvatska 1:0 prod (0:0)

ČETVRTFINALE
Portugal - Poljska 5:3 11m (1:1)

POLUFINALE
Portugal - Wales 2:0

FINALE
Portugal - Francuska 1:0 prod (0:0)


Francuzi, koji su formalno bili gosti, iako je 80 posto Stade de Francea naravno bilo u plavim bojama, bolje su ušli u dvoboj, a najraspoloženiji bili su Greizmann i Sissoko. Prvu priliku Francuzi su imali već u četvrtoj minuti, ali do desete minute i Griezmannovog udarca Rui Patricio nije dirao loptu.

No u osmoj minuti dogodio se detalj koji je itekako utjecao na stanje na travnjaku. Payet je 'ušao' u Cristiana Ronalda, nehotično, i udario ga u koljeno. Nastavio je Ronaldo, ali je šepao te je prvi puta izašao s travnjaka u 17. minuti. Nakon bandaže prva zvijezda Portugala se vratila, ali u 24. minuti definitivno je napustila travnjak, a ušao je Quaresma.

Od tog trenutka, možda i zbog šoka, obje su momčadi malo posustajale, pa do kraja prvog dijela pravih prilika nije bilo.

Prije toga Sissoko je u sjajnom prodoru prošao polovicu terena, ali završni je udarac bio jak i neprecizan.

U završnici prvog dijela probudili su se i Portugalci, no kao da nije bilo odlučnosti, pa ni hrabrosti, jer Adrien Silva možda je i bolje mogao iskoristiti Nanijevo proigravanje. Pri samom kraju još je jednu priliku za Francuze promašio Giroud i bilo je jasno da će Deschamps u drugom dijelu morati malo presložiti karte kako bi se izbjegla neizvjesna završnica.

U nastavku je Portugal krenuo nešto življe dok se Didier Deschamps odlučio na promjene te je ulaskom Coemana unio živost u igru svoje momčadi. Prvu priliku u nastavku imao je Antoine Griezmann u 58. minuti, ali njegov udarac nije bio dovoljno snažan i precizan da bi prevario Ruija Patricija. Nekoliko minuta kasnije najbolji strijelac Eura propustio je najbolju priliku u utakmici, kada je Coemanov ubačaj poslao glavom preko gola.

Jedan od junaka portugalskog slavlja svakako je bio i Rui Patricio jer je u 75. minuti još jednom spasio Portugalce. Giroud je sa sedam metara gađao suprotni kut, ali portugalski vratar zaustavio je njegov udarac. Uzvratili su Portugalci u 81. minuti, kada je Lloris u dva navrata spašavao svoj gol. Prvo nakon Nanijevog lažnog ubačaja, a potom nakon Quaresminih škarica.

U 84. minuti Rui Patricio je kao pobjednik izašao i iz dvoboja sa Sissokom koji je s više od 30 metara pucao izuzetno snažno.

Na žalost po domaćine, posljednju priliku u regularnih 90 minuta propustio je Andre-Pierre Gignac, a nakon što je 'povaljao' pola portugalske obrane pogodio je vratnicu. Pogotka nije bilo i postalo je jasno da će po prvi puta u povijesti finala europskih prvenstava - 90 minuta završiti bez pogodaka.

U 104. minuti Portugalci su uputili drugi, najopasniji udarac u okvir francuskih vrata. Quaresma je ubacio iz kuta, Eder je pak nadskočio obranu Francuza, ali i nije uspio svladati Llorisa. Ipak, koju minutu kasnije uslijedila je prava drama. Prvo su Portugalci iz slobodnog udarca, ali koji je sudac Clattenburg krivo dosudio, pogodili gredu, a onda je u 109. minuti stigao rasplet ovog finala.

Eder je prošao kroz francusku obranu, došao do gotovo istog mjesta s kojeg je njegov suigrač pucao, odapeo snažno po zemlji i pogodio desni kut Llorisovih vratara za veliko slavlje među Portugalcima na St. Denisu. I za prvi naslov europskog prvaka.