KLADITE SE PAMETNO

Portugal, 1. nogometna liga: Vitoria lagan zadatak za Porto

14.12.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Vitoria Setubal nakon 11 kola ima 11 bodova, koliko imaju i ugledni Sporting i Nacional, no to ne može pretjerano zadovoljiti trenera Josea Motu i navijače

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.

Naime Academica, koja se nalazi u 'crvenoj zoni', ima samo dva boda manje i Vitoriji bodovi trebaju kao suho zlato. Problem je to što joj na Bonfim stiže branitelj naslova i trenutno vodeća momčad lige, Porto, ekipa protiv koje je izgubila posljednjih 18 susreta i protiv koje je tek jednom remizirala u posljednjih 30 susreta.

Jose Mota jako dobro zna kakva ekipa stiže na Bonfim: 'Očekujem jako tešku utakmicu protiv Porta. Znamo kvalitetu protivnika, no s poniznošću, karakterom i s malo sreće sve je moguće. Moramo biti agresivni. Svjesni smo snage Porta i znamo naše limite koje moramo ispraviti našom snagom. Radili smo nekoliko mjeseci da ojačamo grupu i dobijemo automatizam. Moramo biti skromni, trebamo shvatiti da imamo naša oružja i da s njima možemo nauditi velikim momčadima. Uostalom, već smo pobijedili Sporting.'

Najveći je problem za Vitoriju Setubal izostanak Ricarda Silve, iskusnog braniča koji je ozlijeđen. Dobra je vijest za Josea Motu pak oporavak njegovog prvog golmana Kieszeka te Pedra Santosa, neizostavnog beka koji je imao manju ozljedu, no koji bi trebao zaigrati od prve minute protiv Porta. Domaćinu će osim Ricarda Silve nedostajati Fonseca, rezervni vratar koji se oporavlja nakon kirurškog zahvata, te Ze Pedro, iskusni veznjak kojeg je sam trener iz taktičkih razloga izostavio s popisa konkurenata za nastup s Portom.

Benfica je pobjedom u derbiju nad Sportingom prestigla Porto na vrhu Primeire, no samo zbog bolje gol razlike. Danas Porto ponovno ima priliku napraviti odmak i time dodatno povećati pritisak glavnom konkurentu za naslov. Gostuje na Bonfimu, stadionu koji mu budi lijepe uspomene. Naime pobijedio je na posljednjih 12 gostovanja u Setubalu, a Vitoria ga je posljednji put pobijedila kod kuće pred gotovo 30 godina. Porto se nakon poraza u Kupu od Brage te od PSG-a u Ligi prvaka vratio pobjedama u prvenstvenom ogledu s Moreirenseom, a Vitor Pereira želi nastaviti prvenstvenu pobjedničku seriju i u Setubalu. Porto u prvenstvu ima šest pobjeda u nizu, a za prvenstveni poraz ne zna već 24 uzastopne utakmice.

Vitor Pereira ne oslanja se na povoljnu tradiciju Porta u ogledima s Vitorijom: 'Iskreno, povijest za nas nema nikakvo značenje. Kakve veze ima to što nismo izgubili 20 godina u Setubalu ako im sada ne uzmemo sva tri boda? Ne vjerujem da će tradicija imati ikakvog utjecaja na pristup utakmici kod obje momčadi.'

Gostima su se od ozljeda oporavili ključni veznjaci Lucho Gonzalez i Fernando i danas bi na Bonfimu trebali istrčati od prve minute. Među kandidate za nastup nakon suspenzije se vraća veznjak Castro, a zbog ozljeda će i ovaj susret Porta propustiti branič Maicon i veznjak Emidio Rafael. U Setubal nisu otišli ni Kelvin i Iturbe koje je Vitor Pereira proglasio prekobrojnima.

Prognoza:
Vitoria Setubal - Porto, Hendikep +1,5 tip: 2

U samoj najavi dosta piše o tradiciji u ogledima koja zastrašujuće zvuči za današnjeg domaćina. Od tih zadnjih 18 susreta u kojima je pobijedio Porto, čak 14 je bilo s dva ili više gola razlike. U prvenstvu Porto djeluje nezaustavljivo, dok je Vitoria nakon nekoliko dobrih rezultata izgubila od Rio Avea 3-5, a od Estorila 3-0. Danas Porto stiže s najjačom postavom na Bonfim i očekujemo pobjedu gostiju od barem dva gola razlike.