EUROPSKA LIGA - 20.45

Porto lovi peti europski trofej, Braga prvi

18.05.2011 u 08:15

Bionic
Reading

Nakon što je odigrano 178 utakmica, a 192 kluba su zaključila europski put stigli smo do finala Europske lige. U srijedu (20.45) će u Dublinu na stadionu Aviva snage odmjeriti dva portugalska kluba Porto i Braga koji su međusobno udaljeni manje od 50 kilometara

Bit će to osmo finale u povijesti Kupa Uefa i Europske lige u kojem igraju klubovi iz iste zemlje, te prvo portugalsko.

U svim analizama Porto je apsolutni favorit, međutim Braga je na putu do finala izbacila velikane Liverpool i Benficu što tjera suparnika na oprez. U prvenstvu je obje utakmice dobio Porto. Na svom Dragau 3:2, a u Bragi 2:0, a u posljednjih deset međusobnih susreta Braga je slavila samo dva puta.

'Sasvim sigurno neće biti lako. Momčad je prepuna samopouzdanja, no svašta se može dogoditi. Ovo je ipak samo jedna utakmica,' kazao je Portov strateg 33-godišnji Andre Villas-Boas.

Porto je ove sezone dobio 13 od 16 utakmica u Europskoj ligi i zabio 43 gola. Momčad predvodi Kolumbijac Radamel Falcao (25) koji je zabio 16 golova čime je oborio rekord bivšeg njemačkog reprezentativca Jurgena Klinsmanna po broju postignutih golova u jednoj sezoni u europskim kupovima. Ako je suditi po riječima Villasa-Boasa Porto neće mijenjati stil igre.

'Radije ću umrijeti nego odustati od našeg stila nogometa. Finale mora biti spektakl, a ne neka dosadna utakmica.'
Braga je za razliku od razigranog i 'rasplesanog' Porta, do finala stigla ponajviše čvrstom obranom. U zadnjih osam europskih utakmica primila je tek četiri gola.

'Nitko od nas nije niti očekivao da ćemo ovako daleko dogurati. Uloga favorita je na strani Porta, što malo olakšava pritisak mojim igračima,' smatra Bragin trener Domingos Paciencia koji je čak 12 sezona nosio dres Porta.

'Mi nemamo tako ubojito oružje kao Porto, no to ne znači da smo osuđeni na propast.'

Porto bi trijumfom u Dublinu došao u priliku osvojiti trostruku krunu. Već je osigurao portugalski naslov, a idućeg vikenda ga očekuje i finale domaćeg kupa protiv Vitórie Guimaraes.

Porto u svojoj riznici trofeja ima četiri europska trofeja - dva puta je bio prvak Europe (1987, 2004), te po jednom Kupa Uefa (2003) i europskog Superkupa (1987).

Za Bragu je već ulazak u polufinale bio najveći uspjeh u povijesti kluba.

PORTO - BRAGA

DUBLIN - Stadion Aviva; Sudac: Carlos Velasco Carballo (Špa)
PORTO: Helton - Sapunaru, Rolando, Maicon, Alvaro Pereira - Fredy Guarin, Fernando, Joao Moutinho - Hulk, Falcao, Silvestre Varela.
BRAGA: Artur Moraes - Miguel Garcia, Alberto Rodriguez, Paulao, Silvio - Alan, Vandinho, Custodio, Hugo Viana - Lima, Meyong.

Porto - Villarreal 5:1

Braga - Benfica 1:0