UOČI ČETVRTFINALA

Poljska je protiv Hrvatske apsolutni - autsajder

26.01.2015 u 18:58

Bionic
Reading

Poljska je u osmini finala sa 24:20 svladala Švedsku te će u borbi za polufinale igrati protiv Hrvatske. No, pogledamo li dosadašnje utakmice ovih suparnika, Goluža i igrači nemaju razloga za strah. Naravno, uz uvjet da ne ponovi igru kao protiv Brazila

Poljaci su stara 'mušterija' hrvatskih rukometaša. Nikada nisu dobili Hrvatsku u završnici nekog turnira. U dosadašnjih šest međusobnih susreta na velikim natjecanjima Hrvatska je upisala pet pobjeda, te izgubila samo jednom u skupini na olimpijskim igrama u Pekingu. Međutim, taj poraz nije bio presudan jer smo prošli skupinu.

Posljednji put Hrvatska je protiv Poljske igrala u siječnju prošle godine na Europskom prvenstvu. 'Kauboji' su u posljednjoj utakmici drugog kruga svladali Poljsku 31:28 i izborili plasman u polufinale EP-a. Domagoj Duvnjak, Zlatko Horvat i Manuel Štrlček zabili su po šest golova, dok je Poljake predvodio Krzysztof Lijewski sa šest golova.

Dobili smo ih i u razigravanju od 5. do 7. mjesta na svjetskom prvenstvu 2011. u Švedskoj. Najefikasniji igrači u hrvatskim redovima bili su Denis Buntić sa sedam i Vedran Zrnić sa šest pogodaka, a istakao se i vratar Pešić sa 12 obrana. Hrvatski rukometaši su tom utakmicom izborili kvalifikacije za OI, a zatim u dvoboju protiv Islanda slavili 34.33 i osvojili peto mjesto.

Hrvatska je bila bolja i u polufinalu EP-a 2010. u Austriji pobijedivši 24:21. Hrvatsku su do slavlja predvodili Čupić sa šest, te Balić i Duvnjak sa po pet golova. Nažalost, u finalu smo izgubili od Francuske.

Hrvatska je protiv Poljske slavila i u polufinalu svjetskog prvenstva koje je 2009. održano u našoj zemlji. U zagrebačkoj Areni pred 15,200 gledatelja Hrvatska je slavila 29:23. Poljake je uništio Ivan Čupić sa 12 golova iz 13 udaraca. Sjajan je bio i Mirko Alilović sa 16 obrana.

Prvi susret i prvu pobjedu protiv Poljske ostvarili smo u 1. kolu EP-a 2008. u Norveškoj. U Stavangeru je bilo 32:27. Balić i Horvat su zabili po sedam golova, a Alilović je imao 17 obrana.

Jedini poraz od Poljske smo doživjeli u skupini OI u Pekingu 2008. godine, bilo je 27-24 za Poljake koje je sa sedam golova predvodio Tomas Tluczynski postigavši sedam pogodaka.