PROBLEMI S KILOGRAMIMA

Pojedine momčadi u Formuli 1 napravile su nešto što pomalo zvuči suludo samo kako bi bolide učinile lakšim; Mercedes na najvećim mukama

24.03.2022 u 09:23

Bionic
Reading

Bolidi Formule 1 u odnosu na prošlu sezonu su puno teži, a pojedine momčadi poduzele su drastične poteze kako bi ih učinile lakšima

Ovogodišnje jurilice su teže, od prošlosezonskih 752 kg sada su na 795 kg, a čelnici Formule 1 dopustili su prekoračenje maksimalne težine s dodatnih 3 kg.

Mnoge momčadi ostavljaju dijelove bolida u golim karbonskim vlaknima umjesto da ih farbaju kako bi uštedjeli nekoliko grama.

'Težina je veliki, veliki problem. Ovi su bolidi preteški prema propisima, a spustiti se na propisanu težinu je izazov. Prošli smo cijeli bolid od prednje do stražnje strane i skinuli smo boju gdje god smo mogli. Mislim da smo ukupno uštedjeli oko 350 grama', rekao je glavni tehnički direktor Aston Martina Andy Green.

McLaren je također skinuo malo boje kako bi izgubio nekoliko grama, dok šef Mercedesa Toto Wolff priznaje da je bolid njegove momčadi pretežak.

'Ako netko ima problema s prevelikom težinom, onda smo to svakako mi i Red Bull. Od deset najboljih bolida, vjerojatno mi imamo najviše kilograma. A tu su i neki koji su na točno na granici ili malo iznad nje. To je velika prednost ili zaostatak vremena u krugu', izjavio je Wolff i dodao:

  • +12
Formula 1, VN Bahreina Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

'Ali morate biti pametni u vezi s tim. Neki su donijeli odluku da imaju lagane bolide i sada od toga imaju koristi. Mislim da definitivno ima prostora za poboljšanje i za uklanjanje nekih dijelova koje imamo na bolidu.'

Nekoliko vozača govorilo je o tome da težina novih bolida ima primjetan utjecaj na upravljanje, Sebastian Vettel, koji je propustio početnu utrku sezone u Bahreinu nakon što je bio pozitivan na Covid, opisao je automobile kao 'lijene'.

'Mislim da su bolidi drugačiji za vožnju uglavnom zato što su tako teški. Dakle, osjećate masu, a oni se osjećaju pomalo lijeno. Svi imaju isti osjećaj', rekao je četverostruki prvak.